„Cursa vaccinării împotriva covid-19 a început. Peste 50 de țări au administrat peste 68 de milioane de doze. Nu este mult, raportat la o populație globală de peste 7 miliarde de oameni, dar este suficient pentru a revigora dezbaterea privind posibilitatea ca persoanele vaccinate să circule mai liber”, notează The Economist.

Pentru ca asta să se întâmple, cei care au fost vaccinați trebuie să poată prezenta dovada. Iar astfel a început o discuție privind oportunitatea introducerii unor certificate de imunitate – sau pașapoarte de vaccinare. Unele țări, dependente de turism, cum ar fi Seychelles, s-au deschis deja persoanelor care au primit o doză de vaccin anti-covid-19. Opiniile diferă despre cât de binevenită ar fi introducerea pe scară mai largă a unui astfel de document. Unii cred că ar fi o cale rapidă înapoi spre viața normală. Alții își fac griji că va fi nedrept și dezbinător.

Cu toate că unora li se pot părea radicale pașapoartele de vaccinare, precedent există. Până în 1922, multe școli din America cereau ca elevii să fie vaccinați împotriva variolei, ca condiție pentru participarea la ore. Iar „cartonașul galben” este un certificat internațional creat în urmă cu aproape 100 de ani pentru a înregistra imunizările împotriva holerei, febrei galbene, tifosului și variolei. Până în prezent, multe țări cer un certificat de febră galbenă, ca o condiție prealabilă de intrare.

Integral pe UniversulComentarii

Nea Costel „cartonașul galben" este un carnet in toata regula si poarta numele de certificat de vaccin international. De unde sa stiti vioi astia tinuti la tarus! Cacatilor!

28 ianuarie 2021 10:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.