Chiar și într-o lume blocată de pandemie, „blestemul” multor români rămâne minoritatea romă, cu portul și limba ei. Anunțul din Luton le-a pus capac unora: „Voi vă dați seama că deja, inclusiv la nivel oficial, suntem considerați țigani?”. Mesaje furioase care-ți arată că rasismul nostru are undă verde când vine vorba de romi.

Acum câteva zile, a apărut pe rețelele sociale o poză făcută în aeroportul Luton (Londra), cu un anunț public, bilingv, referitor la măsurile care se impun cetățenilor din România care călătoresc din Marea Britanie: un test RT-PCR sau antigen negativ cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în țară. O măsură care vine în urma numeroaselor cazuri pozitive de COVID și a noii mutații mult mai contagioase din Regatul Unit.

Deși mesajul este unul aproape banal – dat fiind contextul epidemiologic în care trăim deja de aproape un an – se ivește o problemă majoră (pentru unii): anunțul este în limba română, iar dedesubt, așa cum se poate vedea, același anunț este tradus în limba romani (limba romilor).

Integral pe LibertateaComentarii

solo Ce va mirati ca seamana? Tiganii au venit in Europa acum vreo 700-800 de ani si evident ca limba lor n-a evoluat. Ei au vorbit intre ei limba lor aia de pe la 1300. Fara scoala, fara educatie, fara religie si mai ales sclavi, n-au avut ce face decat sa adauge la limba lor cuvinte din limbile popoarelor pe langa care s-au pus ( sau de care au fost legati prin sclavie). Daca vreti un exemplu si mai tare, uitati-va la evrei. Acestia au fost educati si cu carte, cu toate astea, prigoniti prin lume au inventat mai multe "limbi": idis ( evreii askenazi) care de fapt e un dialect german 80% peste care sunt impanate si cuvinte din ebraica legate de obiceiuri/rugaciuni, apoi ladino ( evreii sefarzi) cam tot asa procentual cu spaniola. Se pare ca au folosit o limba impanata cu araba. Oricum intre ebraica si araba exista o mare asemanare.

27 ianuarie 2021 16:56

Mai, je ba pe-a ma-tii!

27 ianuarie 2021 15:46

Mai, 9:37 ma-ta cand te-o fatat o zis "asta-i rebut".

27 ianuarie 2021 15:44

ciclop ion ilici iliescu est e 1/2 tigan bulgaresc dupa mama si 1/2 ucrainean dupa tata iar petre roman-este evreu sadea adica si dupa mama si dupa tata , pentru ei confuzia roman =romm a fost scopul stabilirii prin lege a denumirii romm !! ce ar fi sa se supere oltenii ca le spui olteni, moldovenii ca le spui moldoveni, muntenii ca le spui munteni , ardelenii ca le spui ardeleni s.a.m.d. si sa le inventam alte nume !!! Trebuie sa acceptam istoria asa cum a fost nu sa o deformam !!Fara istorie un popor dispare in neant !! si nu trebuie sa ne fie rusine de istoria noastra, asa cum o percepem acum , mai buna sau mai rea !!!

27 ianuarie 2021 15:11

je 9:37 tu esti, probabil "ceva neam" cu vorbitorii de injuraturi si vorbe murdare, scuipati de coji de seminte pe trotoare, scoase pe gura de rromi/tzigani....noi suntem urmasii geniilor neamului romanesc Eminescu, Caragiale, Sadoveanu, Creanga, Arghezi, si spatiul nu permite mentionarea tuturor romanilor, care au contribuit la propasirea Romaniei Mari. Deci, 9:37 Hai Sictir !

27 ianuarie 2021 12:12

Mai, da seamana bine cu limba romana Nu-i de mirare. Pana la urma se pare ca suntem ceva neamuri.

27 ianuarie 2021 9:37

noi "Revolutionarii" Iliescu si Roman Petre au acceptat si impus termenul "rom" = tzigan, in loc sa se pastreze "tzigan" legiferat de sute de ani in Romania si Balcani si Ungaria si Rusia. Dar, cozile de topor romanesti - care sunt si acum, tradeaza mereu interesele Tarii si pe romani. Avocatii destepti ai Tarii, trebuie sa deschida un proces pt revenirea istorica la "tzigan".

27 ianuarie 2021 8:29

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.