Joe Biden a promis o rupere radicală de politicile administraţiei Trump, dar cel puţin atunci când vine vorba de politica externă, imaginea conturată în primele zile de mandat e una destul de complicată.

„Ne vom repara alianţele şi ne vom implica din nou în lume”, a spus Joe Biden în discursul ţinut de pe treptele Capitoliului în prima zi de mandat. E o idee repetată aproape ca o mantră de către preşedintele american în lunile tulburi care s-au scurs de la anunţarea victoriei sale în alegeri şi până la inaugurare. Fie accentuată cu putere, fie aflată în subtext, intenţia lui Biden a fost mereu clară: ducerea Statelor Unite pe o cale radical diferită de ceea urmată de Donald Trump.

Cu toate acesta, chiar dacă în politica internă rupere de trecut pare neîndoielnică, atunci când vine vorba de politica externă, audierile recente din Senatul american, precum şi diferite semnale transmise de oameni cheie din administraţia sa spun o poveste mult mai complexă. Cel puţin în viitorul apropiat, într-un număr semnificativ de problemele centrale ale politicii externe a Statelor Unite, de la Venezuela la Ucraina ori Israel, Biden îl va urma îndeaproape pe Trump.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.