Într-o ţară în care se taie anual circa 20 de milioane de metri cubi de lemn ilegal, dacă este să ne luăm doar după datele Ministerului Mediului, autorităţile promit că mafia pădurilor va avea zile grele după 31 ianuarie. Din pădurile României nu se va mai tăia şi mişca un metru cub de lemn fără ca totul să fie înregistrat online, iar datele vor fi disponibile, în orice moment, graţie unei megaaplicaţii realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Denumită SUMAL 2.0, ea ar fi trebuit să fie folosită din luna octombrie a anului trecut, dar din motive tehnice va deveni operaţională abia la sfârşitul acestei luni.

Practic, transporturile de materiale lemnoase vor fi urmărite GPS, cu ajutorul unui telefon mobil și al unei aplicații Wood Tracking instalată pe telefon.

Utilizarea noii aplicaţii, a cărei creare a început în 2018, în baza unui protocol semnat între Ministerul Mediului şi STS, este prevăzută de Hotărârea de Guvern 497/2020. Cu ajutorul celui mai nou instrument pregătit de autorităţi în lupta cu tăierile ilegale de pădure se va putea urmări, în timp real, orice transport de buşteni din momentul în care se pregăteşte tăierea masei lemnoase în amenajamentul silvic şi până în punctul de descărcare al transportului.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.