Nu doar statul român are ceva de învățat de la Alexander Nanau. Și intelectualul român, scriitorul, artistul, „maestrul”, cum sunt numiți în România actorii sau pictorii, chiar și poeții. Habar n-am de ce poeții între ei își spun „maestre” în România. „Colega” ar fi mai normal sau direct pe nume și nu cu un apelativ de secol trecut.

Ce ar putea să învețe telectualul român de la Alexander Nanau? Că face bine să spui adevărul gol-goluț, adevărul ăla care te incomodează, care îți perforează intestinul, dar odată scos pe gură vă eliberează și pe tine, și pe alții din jurul tău. Intelectualul român nu are nevoie de biserica ortodoxă română, care și-a făcut loc până și în Dilema, ci de o biserică a adevărului.

Adevărul e că maestrul român are nevoie nu de bisericuțe ale adevărului, că atunci adevărul e și el unul mic, la purtător. De aia sunt atâtea grupuri de intelectuali, bisericuțe în România. Dacă intelectualul român ar spune adevărul s-ar certa și bârfi mai puțin. Dacă intelectualul ar spune adevărul, statul-împărat poate s-ar vedea și el, în sfârșit, cât de gol e, cât de incompetent.

Integral pe LibertateaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.