Pe 12 ianuarie 2020 se muta în veșnicie filosoful britanic Roger Scruton, la vârsta de 75 de ani. Moștenirea sa rămâne ca o brazdă adâncă.

Încântătoarea gânditoare franceză Chantal Delson îi aduce lui Roger Scruton un omagiu în Valeurs Actuelles, pe care l-am tradus pentru cititorii Evenimentului zilei. Titlul și intertitlurile îmi aparțin.

La fel ca majoritatea conservatorilor de astăzi, Roger Scruton a trebuit să se elibereze de stânga progresistă pentru a-și forma propria gândire. În a doua jumătate a secolului XX, în Occident, tot ce gândește este marxizant.

Tatăl său, John Scruton, era un sindicalist de stânga, și, realizând unele incoerențe, Roger a început să reflecteze: marxiștii nu erau internaționaliști decât de fațadă, în realitate erau mai întâi „oameni de aici”, oameni de-ai casei, de-ai vetrei, de-ai țării. Azi, ai zice niște „somewhere”.

Mai târziu, Roger a mers să îngroașe rândurile șaișoptiștilor parizieni. Cu această ocazie, i-a găsit odioși, atât de puțin veridici, atât de plini de ei și vicioși. Pe scurt, puțin credibili.

Integral pe Evenimentul ZileiComentarii

Ronald S. Lauder Sa stiti ca si dl. Adolf Schickelgruber a încercat sa salveze Planeta, reducând (adesea în mod drastic, n.m.) amprenta-carbon a unor cetateni (de teapa mea, n.m.) dar (cumva) nu i-a iesit pasenta (ca daca-i iesa, atunci va scuteam si eu de prezenta, n.m.).

13 ianuarie 2021 21:27

Anca Paliu Dragu (USR- Plus) Din punctul meu de vedere, cine nu #Suge EURO-poolla si nu #Resiata! cf. normelor CE în vigoare nu e om, asa ca (înainte sa ma sinucid, ca sa-mi reduc amprenta-carbon si sa "salvez" planetele "noastre", n.m.) tin sa-l denunt pe raposatul ca e TERRORIST!

13 ianuarie 2021 21:21

Muie postacilor Psd Si eu lafel, ba chiar mai rau, eu sunt complet imbecilizat de loviturile de cap pe care le administrez în mod curent peretilor garsonierei, de au ajuns vecinii sa se mute ca nu mai suporta balamucu'...

13 ianuarie 2021 19:08

Marius Ivanescu Va rog sa ma scuzati ca nu comentez la faza asta, dar sunt (mult, mulk) prea cretin ca sa o fac; mie îmi plac doar "articolele" cu Dracnea si cu Laura Pizdutza Ca., ca e ca în filmele cu cauboi, stiu cine e aia buni si si cine e aia rai! Cu respect, MI

13 ianuarie 2021 19:06

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.