Surprize la afişarea rezultatelor la facultăţi, unde s-a picat chiar şi cu medii de nouă. Cu toate că rezultatele de la bac au fost un dezastru, la universităţile de renume din ţară, bătălia s-a dat la sutime.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre facultăţile particulare, unde nici măcar jumătate dintre locuri nu au fost ocupate.

La Universitatea Bucucureşti, spre exemplu, au aplicat peste 20.000 de absolvenţi, adică un sfert dintre cei 80.000 de tineri din toată ţara care au luat bac-ul. Competiţia a fost acerbă.

La Facultatea de Litere, fiecare sutime a contat. Zece candidaţi s-au bătut pe un loc. La secţia unde se învaţă limba coreană, 77 de tineri s-au întrecut pentru un loc. Dar nimic ciudat, spun profesorii, având în vedere că toţi studenţii le spun că o limbă exotică îţi poate aduce un job extrem de bine plătit şi o viaţă într-o ţară de vis.

La ASE, peste 9.000 de absolvenţi s-au luptat în medii pentru a prinde un loc, măcar la taxă. La Facultatea de Cibernetică, ultima medie de admitere a fost 9,50, în timp ce la Relaţii Economice s-a intrat cu 9,36. La Finanţe-Bănci, ultimul admis a luat 9,13.

Bătălia dură de la Universităţile de stat n-a avut echivalent la privat. La facultăţile particulare nici măcar jumătate dintre locuri nu s-au ocupat.

De teamă că vor române fără candidaţi, universităţile particulare se gândesc să-şi modifice taxele. Multe şi-au prelungit deja perioada de înscrieri.


Comentarii

un prof' de la particular sistemul de admitere este dezastruos... sunt sudenti care nu stiu sa scrie corect sau sa exprime corect; de multe ori am suspicionat ca diploma de bac este cumparata, nivelul cunostintelor minime generale fiind zero! Ministerul Invatamantului ar trebui sa se implice si sa impuna ca cei cazuti la stat sub nota 9 spre exemplu si pana la 7 sa intre automat la o facultate privata la alegerea studentului - nu sa mai stea un an acasa in speranta viitorului "concurs de admitere" - bine inteles este vorba de studentii de la stat care oricum intrau pe locurile cu taxa de la stat, asa ca problema finaciara nu exista, de multe ori privatul avand taxe mai mici decat statul. Ideea este ca la particulari sa nu mai intre agramatii si repetentii! Consiliul Academic de Evaluare ar trebui sa ia in calcul nu cati studenti termina facultatea (astfel fiind cu taxa, trec toti ca este in beneficiul tuturor) ci ca examenul de licenta sa fie pe centru universitar, amestecati cu cei de la stat! Astfel vor fi obligati sa invete in aceeasi parametri toti si va exista chiar si concurenta (inchipuiti-va cum ar fi ca primele locuri de la licenta sa fie ocupate de privati?) - a existat un sigur caz : la Rezidentiatul anilor 1999-2000 cand particularii au luat fata celor de la stat!

27 iulie 2012 9:29

Crinul ofilit Invatamintul actual, este de tot kakatul, cu ministii dea Manga, Langa copysti recunoscuti, cu primulcopyst Pontacu si Abramburica alaturi care spala sa albeasca.

27 iulie 2012 9:03

analistul Asta da competitie . Examen, examen si iar examen . Sa nu se mai acceada pe baza notei de bac si examen (combinat ) Numai pe baza de examen . Poate actualul ministru se gindeste ca de la anul viitor sa introduca si la liceu examenul pur (fara media din gimnaziu ).Incepem sa revenim la normalitate.Si terminam revenire la normalitate cind se v-a introduce institutia repetentiei . Statul este obligat sa asigure invatamintul de 10 clase , dar nu este obligatoriu sa te treaca daca nu stii nici tabla inmultirii.Reintroduceti notarea la cls 1-4 , terminati cu calificativele. Cum evaluezi un invatator cind acesta nu da note ?

27 iulie 2012 8:27

socotitorul Nu cred ca universitatile particulare vor face ceea ce ar trebui: va dam un invatamat de valoare zero, deci va cerem taxa zero

26 iulie 2012 23:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.