Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să-l desemneze pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. Anunțul a venit după consultările de la Palatul Cotroceni pentru constituirea coaliției de guvernare. Cîțu are la dispoziție 10 zile să formeze guvernul, dar după consultări, liderii coaliției au spus că astăzi Executivul va fi votat, anunță DIGI24.

„Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că e încă nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze și s-au cristalizat. O coaliţie formată din PNL, USR PLUS şi UDMR şi-a dovedit majoritatea în parlament. Astăzi, liderii coaliţiei s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de premier. Am decis să îl desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a spus Iohannis.

La rândul său, Florin Cîțu, a declarat, citat de ANTENA3, că este gata să-și asume funcția de premier. „I-am transmis domnului președinte că sunt gata să-mi asum această guvernare în acest moment dificil pentru România, că vom continua ceea ce am început în acest an și că avem un program de guvernare care aduce multe măsuri importante pentru perioada următoare. (...) De mâine seară pornim la drum", a precizat, la rândul său, și Florin Cîțu, premierul propus al coaliției.

Deci Florin Cîțu, propunerea PNL - USR PLUS va fi viitorul premier și va avea doi vicepremieri: pe Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR). Guvernul va avea 18 miniștri, cu doi vicepremieri. Nouă miniștri vor fi de la PNL, șase de la USR-PLUS și trei de la UDMR, anunță REALITATEA.

Asară târziu, partidele și-au definitivat și lista titularilor pentru fiecare portofoliu. Potrivit ADEVĂRUL, miniștrii propuși de PNL pentru portofoliile deținute de partid sunt: Ministerul Apărării Naţionale: Nicolae Ciucă; Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu; Ministerul Finanțelor Publice: Alexandru Nazare; Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode; Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu; Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan; Ministerul Energiei: Virgil Popescu; Ministerul Agriculturii: Adrian Oroș; Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu.

În privința ministerelor ce vor fi controlate de USR PLUS, Vlad Voiculescu va fi la Sănătate, Cristian Ghinea la Fonduri europene, Claudiu Năsui la Ministerul Economiei (de antreprenoriat şi IMM), Stelian Ion la Ministerul Justitie, Cătălin Drulă la Transporturi și Ciprian Teleman la Cercetare, anunță CAPITAL.

În fine, cele trei ministere care revin UDMR ar putea avea următorii titulari: Cseke Attila la Ministerul Dezvoltării, Tanczos Barna la Ministerul Mediului și Eduard Novac la Ministerul Tineretului şi Sportului.

PNL, USR Plus și UDMR au convenit, în cadrul negocierilor privind formarea coaliției de guvernare, cum să își împartă exact și posturile de secretar de stat din viitorul guvern, dar și județele în care fiecare formațiune va avea dreptul să numească prefecți, au declarat pentru G4MEDIA surse politice.

Astfel, din cei 80 de secretari de stat pe care îi va avea Guvernul Cîțu, PNL va numi 42, USR Plus – 26, iar UDMR – 12. De asemenea, din ce 42 de prefecți, PNL va numi 23, USR Plus – 14, iar UDMR – 5. Nu în ultimul rând, cele trei partide și-au împărțit și cei 85 de subprefecți: PNL va numi 47, USR Plus – 28, iar UDMR – 10.

Premierul desemnat Florin Cîţu, ministru de Finanţe în guvernul PNL, are o pregătire solidă în domeniul economic, conform CV-ului său public, dar şi datorii de peste 300.000 de euro, conform declaraţiei de avere de pe site-ul Ministerului de Finanţe, remarcă ANTENA3. Declaraţia de avere este datată 9 aprilie 2020 iar în dreptul creditorului, cu suma de 303.000 euro, acordaţi în 2007, figurează ING Bank.

Nu este precizată data scadenţei creditului, dar cu siguranţă, la momentul completării declaraţiei, ministrul Cîţu mai avea de rambursat bani în contul acestui împrumut. Declaraţia de avere pe 2020 a premierului desemnat mai relevă că acesta are și 350.000 lei într-un cont la o bancă românască şi că a acordat, în nume propriu, un împrumut de circa 30.000 de euro.

ING Bank este banca la care Cîţu s-a angajat în 2006 şi de la care a fost dat afară în 2011. Surse bancare citate în presa momentului arătau că Florin Cîţu (trezorier ING Bank la momentul respectiv), alături de Lucian Isar (Bancpost) şi Bogdan Mihoc (Unicredit) ar fi participat la un atac speculativ asupra monedei naţionale, în urma căruia leul s-a depreciat abrut într-un interval scurt.

Băncile la care lucrau cei trei ar fi acţionat în numele unor clienţi internaţionali. BNR nu a menţionat niciodată în mod oficial numele bancherilor implicaţi în operaţiune. Este însă cert că, la ceva vreme după scandal, Isar şi Cîţu nu au mai activat în sistemul bancar autohton, continuând să aibă apariţii publice în calitate de consultanţi sau analişti.

Florin-Vasile Cîţu s-a născut la 1 aprilie 1972. A absolvit studiat la Colegiul Grinnell din Iowa, SUA (1992-1996), unde a absolvit cu specializarea economie-matematică. Şi-a luat masteratul în economie în cadrul Universităţii de Stat din Iowa (1997-1999). În perioada 1999- 2002 a fost doctorand al Iowa State University, în Politică monetară, macroeconomie, econometrie, fără a-şi susţine dizertaţia, implicit, fără a obţine titlul de doctor.

A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande (ianuarie 2002- octombrie 2003) şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii (noiembrie 2003- decembrie 2004). În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef (ianuarie 2006 - ianuarie 2007) şi şef al departamentului pieţe financiare (ianuarie 2007- martie 2011), fiind concediat în anul 2011, mai anunță ANTENA3. La acel moment, însuşi Cîţu evoca momentul atacului speculativ din 2008, ca posibil motiv al concedierii sale.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, Cîţu a fost ales senator în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, din partea PNL. Din octombrie 2017 a fost liderul grupului PNL de la Senat. Ca parlamentar, Florin Cîţu s-a făcut remarcat prin disputele cu predecesorul său la Ministerul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici. El a criticat frecvent deciziile fostului ministru de finanţe din guvernul PSD.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.