În noiembrie 2011, Comisia Europeană estima o creştere economică a României pentru 2012 de 3,7%. Estimări de ieri ale Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare arată că aceasta va fi de doar 0,8%.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum şi pentru 2013, avertizând că situaţia externă dificilă şi criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt. Modificarea estimării economice aferente anului în curs inversează ultima revizuire de către BERD, din raportul din mai, când instituţia bancară ridicase prognoza pentru România de la 0,8% la 1,2%. BERD a înrăutăţit şi aşteptările privind creşterea economiei României anul următor, de la 2,6% la 1,8%. „Până recent, economia României se afla pe cale de a înregistra o creştere robustă în 2012, după recuperarea din 2011. Încetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere (retragerea banilor din România - n.r.) evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", se arată în raportul BERD.

România - în acord cu regiunea, dar sub Polonia şi Bulgaria

În regiunea în care operează BERD, creşterea ar urma să încetinească de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an şi 3,2% în 2013, ca urmare a extinderii către Est a impactului crizei din zona euro. Ţările mai expuse din Europa Centrală şi de Sud-Est au înregistrat deja un avans economic mai slab, în timp ce declinul preţurilor materiilor prime a ajuns să afecteze Rusia şi alţi exportatori de profil. În Europa de Sud-Est, regiune din care face parte România, BERD vede o incertitudine ridicată a perspectivelor economice pe termen scurt. Vulnerabilităţile sectorului financiar reprezintă principalul risc, având în vedere că cea mai mare parte a sistemului bancar este controlată de instituţii de credit din străinătate, dar şi dependenţa de finanţarea externă în multe din aceste ţări. Banca estimează un avans al regiunii de 0,7% în acest an şi de 1,7% anul următor. Precedenta prognoză a BERD, din mai, indica o creştere de 1% pentru anul în curs şi de 2,4% pentru anul următor. Trei dintre statele din regiune în care operează BERD vor înregistra contracţie în acest an - Slovenia, 2%, Ungaria, 1,3%, şi Croaţia, 1,2%. Pentru Polonia, BERD a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere economică, de la 2,7% la 2,9%, în timp ce pentru Bulgaria a menţinut-o la 1,2%. Rusia va înregistra în acest an o creştere de 3,1%, faţă de estimarea anterioară de 4,2%, ca urmare a impactului cererii mai reduse pentru materii prime. Turcia va înregistra o încetinire semnificativă, de la 8,5% anul trecut la 2,7%, motivele fiind declinul cererii interne şi impactul crizei din zona euro. BERD a urcat însă uşor prognoza de creştere pentru Turcia, de la 2,5% în mai la 2,7%.

Integral pe România LiberăComentarii

iliescu oare ce ati asteptat fraierilor? va va fi dor si de mamaliga, chiar daca "the Plagiator" va tipari bancnote, va veti sterge cu ele ca in era Nastase...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

26 iulie 2012 3:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.