Un sondajul de opinie, realizat după alegerile parlamentare din 6 decembrie, arată ce premier preferă, în ce instituţii mai au încredere şi care este părerea românilor despre direcţia în care se îndreaptă ţara. Astfel, conform studiului, 74% dintre români sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara în acest moment.

De partea cealaltă, 14% spun că direcţia este bună, în timp ce 12% nu au răspuns. Sondajul realizat de Avangarde și citat de ADEVĂRUL, a verificat și care este percepţia românilor referitoare la care partid ar fi îndreptăţit să propună primul ministru. 21% dintre cei care au răspuns au indicat PSD, deoarece este partidul care a obţinut cel mai mare scor în alegeri, 19% au spus că PNL, deoarece este cel mai mare partid din alianţa de dreapta, iar 17% au indicat un premier tehnocrat.

La această întrebare, formulată înainte de nominalizare premierului desemnat, 36% dintre respondenţi au spus că nu ştiu sau că nu vor să răspundă. În ceea ce priveşte persoana potrivită pentru a ocupa funcţia de şef al Guvernului, 15% l-au indicat pe profesorul Alexandru Rafila (propunerea PSD), 12% pe Florin Cîţu (propunerea PNL), 8% pe Dacian Cioloş (USR PLUS) şi 5% pe actualul premier interimar, Nicolae Ciucă (PNL).

Dacă mâine s-ar repeta alegerile parlamentare, PSD ar câştiga din nou alegerile și chiar şi-ar dubla diferenţa faţă de PNL, mai arată același sondaj. UNIVERSUL constată că de data aceasta victoria social-democraţilor ar fi la o diferenţă de aproape zece procente faţă de liberali iar AUR, partid nou intrat în Parlament, ar putea înregistra o performanţă şi mai bună decât cea din 6 decembrie.

În schimb, USR PLUS nici nu ar pierde, nici nu ar câştiga procente faţă de scrutinul de acum aproape trei săptămâni, însă ar fi aproape la egalitate cu AUR. Procentele partidelor la ora actual sunt următoarele: PSD – 35%, PNL – 26%, USR-PLUS – 15%, AUR – 14%. Potrivit aceluiaşi sondaj, UDMR ar trece pragul, iar PMP şi ProRomânia ar rămâne pe mai departe în afara Parlamentului.

Alegerile s-au încheiat iar România va avea, de astăzi, un nou govern. Dar reglările de conturi din interiorul PNL nu s-au încheiat. Dimpotrivă. EVENIMENTUL ZILEI anunță că ele se coagulează tot mai accentuat și vor fi decontate începând cu luna ianuarie potrivit liderilor PNL. „Ciolaniada grețoasă din PNL” conform descrierii crizei din partid făcută de liderul liberal din Cluj, Alin Tișe, se va lăsa cu victime.

Tensiunile majore din PNL au fost provocate de atitudinea lui Ludovic Orban care este acuzat de majoritatea liderilor liberali centrali și locali că a predat partidul partenerilor de coaliție doar pentru a-și asigura o demnitate înaltă în stat. Opozanții lui Ludovic Orban din PNL au precizat că au amânat pe moment revolta din partid dintr-un singur motiv. Au ascultat de solicitarea șefului statului care le-a transmis că în acest moment este esențial ca România să aibă un guvern.

Aseară, la ora 23.00, liderii PNL au votat lista miniștrilor propuși de partid în Guvernul Cîțu. Lista a fost validată după o ședință tensionată, cu reproșuri la adresa lui Ludovic Orban, anunță DIGI24. Mai mulți lideri, în frunte cu Ilie Bolojan și Emil Boc i-au reproșat președintelui partidului pierderea unor ministere, la negocierile din Coaliție. La vot, însă, au fost 63 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri. Împotriva listei de miniștri au votat Ilie Bolojan și Florin Roman, în timp ce Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Emil Boc, Dan Motreanu și Cristian Bușoi s-au abținut.

Aceștia sunt nemulțumiți că PNL a cedat la negocieri ministere precum ministerul Dezvoltării, important pentru primarii din teritoriu, ministerul Fondurilor Europene sau ministerul Transporturilor, susține GÂNDUL. Președintelui PNL i s-a spus că ar fi „trădat” partidul la negocierile de la Vila Lac.

Președintele PNL, Ludovic Orban, citat de G4MEDIA, a confirmat marți seara că ședința Biroului Politic Național a fost una „animată”, că au fost exprimate nemulțumiri legate de negocierea ministerelor care le-au revenit liberalilor în cadrul coaliției și că celor care l-au criticat le-a spus că PNL nu mai este singur la guvernare și că, în opinia sa, nu există „niciun dezavantaj dacă PNL nu deține un minister sau altul”.

Ludovic Orban a explicat că PNL se află acum într-o coaliție și că, în negocierile pe care le-a purtat cu USR Plus și UDMR, a acționat în limitele mandatului acordat de Biroul Politic Național.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.