Goal.com: Uluitoarea prăbuşire a fotbalului românesc – Prea multe cluburi au fost preluate de persoane care au alte interese decât sportulGoal.com face o radiografie a fotbalului românesc, de la Primul Campionat Mondial din 1930, unde ţara noastră s-a numărat printre singurele patru combatante din Europa, până în zilele noastre, când pe stadioane se văd secvenţe ca cea petrecută pe stadionul din Ploieşti, unde un spectator beat şi isterizat a intrat pe gazon şi i-a spart faţa stelistului Galamaz.

Articolul este intitulat, sugestiv „De la geniul lui Gheorghe Hagi şi gloria din Cupa Campionilor Europeni, la un club de duzină – uluitoarea prăbuşire a fotbalului românesc o dată cu decăderea măreţei Steaua Bucureşti”.

Autorul este celebrul Keir Radnedge - un fel de Cristian Ţopescu britanic, care a relalat de la toate campionatele mondiale de fotbal organizate din 1966 încoace, pentru ziare, reviste, posturi radio şi TV. Iar acest lucru se vede din felul în care este redactat articolul, nostalgia unui occidental care a trăit la cote maxime confruntarea sportivă Est-Vest răzbătând printre rânduri.

Vom reproduce, în continuare, textul integral al acestui articol-şcoală, ale cărui concluzii sunt cât se poate de corecte.

„A fost o vreme când cluburile armatelor dominau fotbalul Est-european. O scurtă privire în rândul protagonistelor primelor ediţii ale cupelor europene este elocventă: Honved Budapesta, Dukla Praga, Legia Varşovia, CDNA Sofia, Partizan Belgrad, Partizani Tirana, Vorwarts Berlin (Berlinul de Est) şi Steaua Bucureşti. Steaua a ajuns chiar în finalele a două Cupe ale Campionilor Europeni, bătând Barcelona la loviturile de departajare în 1986, înainte de a pierde cu 4-0 la AC Milan, în 1989. Astăzi, dacă Steaua şi-ar dori să ajungă în finala competiţiei, ar avea nevoie de influenţa lui Michel Platini, care să găsească un şiretlic pentru a interzice accesul giganţilor din Vestul Europei.

Dar cu ani în urmă, fotbalul din Europa de Est în genera şi cel românesc, în particular, era o forţă de temut. Istoria recentă a fotbalului românesc este o poveste tristă, al cărei punct culminant a fost atins săptămâna trecută, cu explozia de violenţă a unui fan, la un meci al Stelei.

România s-a numărat printre cele patru naţiuni europene care s-au aliniat la startul Primului Campionat Mondial de Fotbal, organizat în Uruguay, în 1930. Atât de mare era entuziasmul la cel mai înalt nivel, încât Regele Carol a achitat cheltuielile de deplasare ale echipei, peste ocean.

Instalarea comunismului a venit cu bune şi rele pentru dezvoltarea sportului. Pe de o parte, conducerea autocrată impunea ca sportul să servească interesele statului. De aici, dezvoltarea cluburilor armatei şi poliţiei în ţările din spatele Cortinei de Fier. Pe de altă parte, cluburile armate aveau şi beneficiile lor, chiar dacă jucătorii erau, oficial, amatori, nefiind plătiţi pentru prestaţiile sportive; desigur, puteai număra pe degetele de la o mână ocaziile în care îmbrăcau uniforma militară.

Înrolarea în armată era obligatorie, iar serviciul militar dura cel puţin doi ani. Prin urmare, perspectiva de a petrece această perioadă făcând sport era destul de atrăgătoare, iar un cadet talentat îşi părăsea bucuros clubul local, pentru a juca la Honved, Steaua, Legia. Sportul le oferea est-europenilor şi un paşaport către o lume mai largă.Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

NEUTR ONU Fotbalul este distrus nu numai de m.s.si m.dracomir,cisi de toti sarlatani care spala bani cu fotbalul.Aduc la echipe toate cadavrele rasuflate pentru a face o asa zisa performanta.Vor sa castige cu ori ce chip campionatul asta de tot rasul,negandindu-se ca fac numai rau fotbalalui national.Daca apare un talent,imediat vin javre ca verii berbecalii&cu acesti investitori si ii vand afara unde rar se mai aude de ei.Indorinta de a castiga cu ori ce chip distrug prid declaratiile lor belicoase si triviale la televiziuni,care in goana dupa senzational ii accepta sa dea din ei tot felul de tampenii,sa discrediteze,sa minta cu nerusinaresi sa sfideze ori ce lege a bunului simt.TOT felul de;oieri,barbugii,vacari,cofetari,mitici,sandei obsedati dupa faima si bani distrug cu buna stiinta ori ce cat de mica performanta!In ce tara se mai vede astazi atata prostie etalata?FRF-UL ,trebuie sa scape de fosilelecare triesc pe spinarea spectatorilor si a fotbalistilor authtoni si de aiurea.Ar mai fi multe de spus,dar .....

8 noiembrie 2011 12:35

Nelu Puisorilor, sunt acrii strugurii, nu asa? Voi v-ati confruntat numai cu asi: 17 Netori, Knatspirnufelag (scuze, dar nu sunt sigur ca este denumirea corecta), Vorlska si multe altele, le-am pierdut sirul! Sper ca nu si voi.

8 noiembrie 2011 12:31

aleator @!!-ba analfabetule,tu ce-ai invins la viata ta in afara de limba romana?esti un tembel si un cretin prin excelenta,mai ca te banui ca ai putea fii Boc

8 noiembrie 2011 11:52

!! "Ce mare performanţă a făcut Steaua în '85-'86? A prins un culoar extraordinar de norocos, a avut în faţă numai echipe de şchiopi, iar în finală a făcut 0-0".VEJLE.. HONVED..,KIUSHY LAHTY...ANDELECHT..ASTEA SUNT ECHIPELE DE LEA BATUT STEAOAIA HIHIHI!!

8 noiembrie 2011 10:53

!! VEJLE.. HONVED..,KIUSHY LAHTY...ANDELECHT..ASTEA SUNT ECHIPELE DE LEA BATUT STEAOAIA HIHIHI!! SI A AJUNS IN FINALA CU BARCELONA UNDE A STAT CU TOTI JUCATORI IN POARTA SI NU A AVUT NICI O OCAZIE..AU AVUT NOROC LA 11 METRI..

8 noiembrie 2011 10:47

cosma racoare Mircea Sandu si gasca lui de avortoni au facilitat distrugerea fotbalului romanesc.

8 noiembrie 2011 9:18

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.