Surprinzătoarea victorie a partidului naționalist AUR care, conform rezultatelor parțiale ale alegeilor parlamentare, a reușit să depășească cu mult pragul electoral de 5%, va aduce cu sine noi figuri politice în Parlament. O astfel de figură este cea a avocatei Diana Iovanovici-Șoșoacă, ajunsă senator AUR de Iași.

Șoșoacă a reușit performanța de a deveni, în foarte scurt timp, o vedetă a Internetului, după ce s-a remarcat prin aparițiile sale în clipuri video în care a militat împotriva măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 și din postura de avocat cu care IPS Teodosie a venit în fața judecătorilor în recentul scandal al pelerinajului de Sfântul Andrei, afirmă DIGI24.

Diana Iovanovici-Șoșoacă a câștigat notorietate și tracțiune electorală în special de pe urma pandemiei de COVID-19 și a măsurilor luate de autoritățile române în această perioadă. Unul din momentele de „aur” pentru evoluția sa politică l-a reprezentat un discurs ținut în octombrie la Iași, după decizia impunerii de restricții cu prilejul pelerinajului de la Sfânta Parascheva.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a constituit surpriza acestor alegeri parlamentare. Afișând o garnitură de personaje controversate pe listele Legislativului, partidul condus de activistul unionist George Simion și fostul jurnalist Claudiu Târziu a obținut un scor mult mai mare decât cel prezentat în exit-poll-uri, constată UNIVERSUL.

AUR se consideră un partid de dreapta, conservator și unionist, însă apariția unor anumite personaje controversate în prima linie, precum și organizarea unor proteste împotriva măsurilor de restricții impuse de Guvernul Orban, i-a adus rapid etichete precum „anti-occidental”, „filorus” sau „noul PRM”. Printre numele controversate trimise de AUR în Parlamentul României se numără Mircia Chelaru, Francisc Tobă, Diana Iovanovici-Șoșoacă și Nicolae Roman.

Generalul Mircia Chelaru, fost membru de vază al PRM, a condus Statul Major General, fiind trecut în rezervă, aproape forțat, în 2001, după apariția sa în uniformă la un eveniment dedicat mareșalului Ion Antonescu. De asemenea, susține CURENTUL, Chelaru, are o condamnare penală, iar o treime din pensia sa este preluată de ANAF. Generalul a primit, în 2019, o pensie specială de 106.800 lei/ an. Şi soţia sa are pensie specială, de la Ministerul de Interne: 100.800 de lei/ an.  

Un alt personaj cu faimă negativă este Francisc Tobă, care a deschis lista la Camera Deputaților, fost consilier al lui Adrian Năstase. În trecut, Tobă a candidat şi pe listele PSD pentru Parlament, iar anul trecut făcea parte din conducerea Partidului Neamul Românesc al fostului parlamentar PSD Ninel Peia, amintește UNIVERSUL. În decembrie 1989, Francisc Tobă, inginer militar la acea vreme, a participat activ la represiunile sângeroase din Sibiu, scăpând printr-un concurs dubios de împrejurări din Dosarul Revoluției.

După numărarea a 95% dintre voturi, AUR a obținut următorul scor: Camera deputaților – 8,7%, Senat – 8,8%. În urma scorului obţinut la alegerile parlamentare, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) va intra în Parlament, iar şanse mari să fie deputat de Timiş are Ciprian Titi Stoica, un român stabilit în Marea Britanie, necunoscut până acum publicului larg, afirmă ADEVĂRUL.

„Un ochi plânge şi unul râde. Ne bucurăm că am intrat (n.r. în Parlament). Suntem o formaţiune înfiinţată de un an de zile, am reuşit să obţinem intrarea în Parlament fără susţinere materială, fără a fi promovat absolut deloc în mainstream media, am reuşit un succes destul de mare. De ce plânge ochiul meu stâng? Ciuma roşie ne-a învins şi de data asta”, a declarat Ciprian Titi Stoica, după închiderea urnelor.

AUR s-a clasat chiar pe locul doi în diaspora, imediat după USR, potrivit rezultatelor parțiale din afara granițelor. Astfel, AUR a obținut 26,51% din voturi, fiind depășit doar de USR Plus, care a obținut 29,09% din opțiunile românilor din afara granițelor. Pe locurile următoare s-au clasat PNL – 25,52%, PMP – 7,01%, PSD – 4%, anunță G4MEDIA.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost înființată, în septembrie 2019, de George Simion, cunoscut ca fondator al platformei Acțiunea 2012 care militează pentru unirea cu Republica Moldova, susține GÂNDUL. Co-președinte al partidului este Claudiu Târziu, aflat o vreme în conducerea Coaliției pentru Familie și vârf de lance la referendumul din octombrie 2018.

În septembrie, liderii AUR au revenit în atenția publică și au organizat un protest-anti mască în Piața Victoriei, criticând deciziile autorităților de a impune purtarea ,măștii în spații publice. Potrivit organizatorilor, citați de NEWSWEEK, modelul pentru protest a venit din Bulgaria, unde organizator a fost un partid pro-rus. Cu steaguri tricolore în mâini, fără mască și cu baloane pe care scris „Masca ucide”, organizatorii au strâns în jurul lor aproximativ 400 de persoane.

AUR, formațiunea extremistă care constituie marea surpriză a alegerilor parlamentare de duminică, este susținută din umbră, printre alții, și de milionarul Bobby Păunescu, susține UNIVERSUL. Acesta și-a făcut apariția, duminică seară, la sediul AUR, pentru a-și manifesta bucuria alături de liderii de fațadă.

Bobby Păunescu, 45 de ani, este fiul lui George Constantin Păunescu, unul dintre celebrii frați Păunescu, foști ofițeri de Securitate reciclați în oameni de afaceri, după căderea regimului Ceaușescu. Tatăl său este protagonistul unui episod petrecut în zilele Revoluției, când a aruncat atâția bani în WC încât conducta de canalizare s-a înfundat.


Comentarii

Baluba In orice tzara normala, civilizata, acest gunoi extremist sudist George Simion si aceasta scroafa mahalagioaica sudista Diana Ivanovici Shoshoaca ar fi fost dupa gratii. PSD si HAUR trebuie scoase inafara legii.

8 decembrie 2020 16:27

₩£€ Cine va face alianta cu aceste jeguri AUR vor fii condamnati sa numai fie votati la urmatorele alegeri,,,sunt legionari in spatele lor sunt copii securistului Paunescu.

8 decembrie 2020 9:11

Oltean AUR = trash. Toate scursorile frustrate s-au adunat sub umbrela respectiva. O rusine pentru Romania.

8 decembrie 2020 8:41

v Cred ca madam Sosoaica o sa faca un parlament "viu" impreuna cu Clatita si Closett.

7 decembrie 2020 23:16

O parere Dac lum in serios afirmatia ca AUR este o formatie extremista, intrarea ei in Parlament ar fi o contrapondere la alta formatie extremista :UDMR, si asta nu ar fi decat ceva benefic pentru democratie.Aduceti-va aminte, cand formatiunea lui Vadim era in parlament, UDMR-ul nu zburda asa de vesel .Cui cu cui se scoate .

7 decembrie 2020 15:58

Zic si eu... Daca tot ne spui cine e Diana Sosoaca precum si alti membrii Aur ( "pictati", la comanda cui ?), nu ar fi bine sa te si semnezi ca autor fara sa te ascunzi sub numele de ziare .ro ?

7 decembrie 2020 15:49

Un sfat NU va temeti de "extremistii" care o sa faca "circ" in parlament ci de extremistii care ataca "civilizat " cu cutitul pe la spate !

7 decembrie 2020 15:24

O mare parte din Taranime, Pensionari, Asistati social( adica cei mai saraci) in consens cu Bugetarii, Magistratii, Politistii, Baronasii si cei cu pensii speciale ( adica cei mai bogati) au votat cu PSD dandu-le o mare putere in Parlament. Chiar daca nu vor fi la guvernare, PSD-ul va fi in Parlament cel care va calca cel mai des pe frana. Adio reforme, adio dezvoltare, adio investitii majore, adio taiere pensii speciale, adio reducere functionarime.

7 decembrie 2020 13:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.