Noul primar al Timișoarei, Dominic Fritz, nu poate vota la alegerile parlamentare din 2020 pentru că nu are cetăţenie română. "Sunt cetățean german. M-am născut în 1983 în sudul Germaniei, nu departe de unde izvorăște Dunărea, într-o familie catolică de 8 copii”, este descrierea lui Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

În legea care reglementează alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, Legea 2018/2015, scrie că este prevăzut au drept de vot doar cetățenii români "indiferent de rasă, sex, naționalitate, origine etnică, limba vorbită, religie, opinie politică, avere sau origine socială conform Constituției și legislației în vigoare”.

Astfel, neavând cetățenie română, el nu poate să voteze în cadrul alegerilor parlamentare de duminică 6 decembrie.

Înaintea alegerilor locale din septembrie, pentru care cetățenia română nu e obligatorie pentru a candida, Dominic Fritz a afirmat că va aplica pentru a obține și cetățenia română.


Comentarii

Dan Gorobete, alias Dan Gabor, alias Dana Gheară de la Antena Șanț Colega mea de la Antena Șanț folosește un limbaj de lemn găunos. Exprimarea cum că sasul ăsta va aplica pentru cetățenia română e nu numai anacronică, dar e un non-sens evident. Dacă în limba engleză exprimarea obișnuită pentru o situație similară e to apply, adică a aplica, asta nu e valabil și pe românește, pentru că pe românește există o formulare clară pentru acest gen de situații, respectiv a cere, a solicita, a cere oficial, etc. Ce să aplice sasul și unde? Adică mai pe românește, unde să pună sasul ceva și cum? Ce să pună? Să-i pună pula-n gură colegei mele? Da! Ăsta e răspunsul! Să-i pună pula-n gură, adică să-i aplice o muie colegei mele idioate. Muie! Muie aplicată!

6 decembrie 2020 22:37

Gică Mierlescu, un amărăștean din bobor Îl salut pe acest neamț autohton din Germania care a ajuns primar la Timișoara. Acum, că a reușit omul să ajungă primar, felicitările mele, problema e cum e posibil ca legea românească să permită unui individ care nu are cetățenia română să fie un funcționar al administrației locale de stat? N-am nimic cu omul ăsta, dar opinez că cetățenia română ar trebuie să fie o cerință esențială pentru a alege prin vot și a fi ales prin vot în România. Nu vreau să-mi fie luată de rău recomandarea, dar eu așa cred că ar fi normal și legal situația. Punct!

6 decembrie 2020 22:31

v Este ciudat ca un cetatean strain poate fi primar in alta tara. Nu cunosc daca acest lucru este posibil si in alta tara, dar totusi vina cea mai mare este a timisorenilor care l-au votat si l-au lasat sa candideze.

6 decembrie 2020 22:04

Uta Ciudat si cazul dar pare ca si individul !!

6 decembrie 2020 18:52

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.