Ținută în ultimii ani în brațe de Donald Trump, un mare admirator al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Turcia a fost pur și simplu „desființată” de șeful diplomației americane, Mike Pompeo, aflat la ultima sa apariție în calitate oficială la o reuniune NATO. Mai mulți oficiali de la Bruxelles sunt de părere că Ankara ar trebui să se pregătească pentru un val de sancțiuni americane și europene, din cauza politicii sale agresive din ultima vreme.

În mod cu totul surprinzător, secretarul de Stat, Mike Pompeo, a criticat într-o manieră extrem de dură Turcia, în timpul unei reuniuni virtuale a miniștrilor de Externe ai NATO, organizată la mijlocul săptămânii, acuzând Ankara că alimentează tensiunile între aliați în Marea Mediterană și oferă un cadou nesperat Kremlinului, prin achiziționarea unui sistem rusesc de apărare antiaeriană. Într-o intervenție tăioasă, departe de standardele uzuale ale diplomației NATO, Pompeo a cerut Turciei „să revină la un comportament de aliat”, denunțând „cadoul” făcut Rusiei de către Ankara, prin cumpărarea bateriilor de apărare antirachetă mobile „S-400”, care „nu sunt interoperabile cu sistemele Alianței Nord-Atlantice”, au mărturisit participanți la reuniune, citați de AFP și „Politico”.

El a criticat „luarea drept ostatice”, de către Turcia, a eforturilor comune de construire a unei unanimități pentru reforme vitale ale NATO, precum și o atitudine care „slăbește coeziunea Alianței”. Tirada neașteptată a emisarului SUA a dezlegat și alte reacții vehemente contra Turciei, încolțită și atacată direct pentru prima oară la o reuniune NATO.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.