Studiile spun că dacă ne pierdem gustul și mirosul, atunci avem o formă ușoară a bolii COVID-19. Medicul ORL Remus Mihalcea ne spune de ce ne pierdem de fapt aceste simțuri când ne infectăm. Tot de la el aflăm și ce alte afecțiuni mai duc la anosmie, dar și când asociem pierderea mirosului cu Sars Co-V 2.

Pierderea mirosului este un simptom ce apare şi în alte boli, nu numai la COVID, însă în ultima vreme mulţi bolnavi care acuză acest disconfort au coronavirus, motiv pentru care ei au şi prioritate la testare şi sunt trataţi cu mare atenţie de medici.

"Pierderea mirosului nu apare frecvent în viroze. Am observat de la începutul lunii martie, de când ne confruntăm cu infecţia cu Sars CoV-2, că unii pacienţi acuză hiposmie sau chiar anosmia - piederea parţială sau chiar în totalitatea a mirosului.

De câteva luni, a devenit o obişnuinţă să suspectăm pacienţii care se prezintă la camera de gardă cu aceste simptome ca fiind pacienţi cu coronavirus", a spus medicul Remus Mihalcea, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Pierderea mirosului, întâietate la testare COVID

"Prin urmare, ei au prioritate la testare şi sunt trataţi special, astfel că medicii se echipează corespunzător, ca şi cum ar fi un pacient infectat", a explicat medicul ORL.

Specialistul spune că sunt şi alte afecţiuni medicale în sfera ORL, la care ne pierdem gustul şi mirosul, precum polipoza nazală, rinita cronică, deviaţiile de sept.

Când ne recăpătăm mirosul după vindecarea de COVID

În cazul COVID, revenirea gustului sau a mirosului se face într-un timp care diferă de la o persoană la alta.

"Am întâlnit persoane care încep să-şi recapete mirosul după 10-12 zile de la debutul bolii, dar sunt persoane care nu şi-au recăpătat mirosul nici după trei luni", atenţionează medicul.

De ce ne pierdem gustul şi mirosul la COVID

Întrebat de ce ne pierdem gustul şi mirosul când ne îmbolnăvim de COVID, medicul a spus că încă se studiază acest lucru.

"Este cert că este o afectare nervoasă a nervilor olfactivi, dar nu avem încă foarte mult detalii în acest sens în literatura de specialitate", explică dr. Remus Mihalcea.

Specialistul mai spune că bolnavii de coronavirus care îşi pierd mirosul fac o formă mai uşoară a bolii, însă aceasta este doar o constatare a medicilor pe baza cazurilor pe care le-au avut. Deocamdată nu există dovezi ştiinţifice în acest sens.


Comentarii

v Din pacate asta este nivelul medicinei. Au aparut dr care ne .spuneau una, iar dupa citeva zile apareau altii care ne spuneau altceva. Se pare ca ei actioneaz dupa "protocoale" venite de nu stiu unde si actioneaza doar conform acelor protocoale. Poate au murit multi oameni pina acuma, care au fost "tratati" conform protocoalelor mai vechi. Oare medicina se bazeaza doar pe protocoale, care pot fi scrise si pe calcularor?

4 decembrie 2020 22:38

GG Foarte documentat articolul de față! Aflăm din el că pierderea mirosului "este o afectare nervoasă a nervilor olfactivi"(sic!) Iar despre cauza acestui fenomen (afectarea nervoasă a nervilor) "nu avem încă foarte mult detalii în acest sens în literatura de specialitate"! Foarte clar, nu? Mai aflăm că "bolnavii de coronavirus care îşi pierd mirosul fac o formă mai uşoară a bolii" cu precizarea că "Deocamdată nu există dovezi ştiinţifice în acest sens". Asta da informație!

4 decembrie 2020 11:38

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.