Cine câștigă alegerile parlamentare din 2020? Rezultatul alegerilor, ordinea partidelor rezultată din exit poll-ul de duminică seara și apoi din centralizarea BEC care va veni în cursul zilei de luni, distribuția mandatelor la Senat și la Camera deputaților - toate acestea sunt importante, dar haideți să ținem ochii pe minge. Va câștiga alegerile partidul care va reuși să strângă o majoritate în jurul său ca să-i permită să guverneze.

Nu este obligatoriu să fie partidul clasat pe primul loc, deși ar fi de dorit. Iar în condițiile în care niciun partid nu reușește să câștige de unul singur majoritatea absolută în Parlament, Constituția îi dă dreptul președintelui să pună ce premier dorește. Klaus Iohannis a fost în această privință foarte clar: va merge tot cu Ludovic Orban de la PNL.

Cifrele pe care le avem disponibile în acest moment ne arată clar că singura majoritate realistă este PNL-USR-PLUS. Potrivit ultimului IMAS, cele 2 partide, deși în scădere accentuată de formă, cu sprijinul minorităților și cu redistribuiri, vor avea peste 50 la sută din viitorul Parlament. Este, de altfel, majoritatea cerută de Klaus Iohannis acum 2 săptămâni, la o întâlnire informală cu liderii PNL.

Integral pe RepublicaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.