INOVALIMENT, primul târg de invenţii şi inovaţii în domeniul alimentar din România, organizat de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a susţinut şi a promovat cercetarea, tendinţele, noutăţile şi inovaţiile din domeniul alimentar.
Acolo s-a remarcat profesorul Dan Cristian Vodnar cu tema "Procesare inovativă pentru alimente bogate în nutrienţi". Profesorul român face parte din top 2% oameni de ştiinţă din lume în domeniul Ştiinţei Alimentelor şi deţine şapte medalii la Saloanele de Inventică din lume.
Într-o intervenţie la Antena 3, specialistul a explicat multe din curiozităţile cu care ne confruntăm în bucătărie. Spre exemplu, de ce plângem când tăiem ceapa sau cum se obţine un ou fiert perfect.
De ce plângem când tăiem ceapa
Omul care deţine şapte medalii de inventică, la Inovaliment
"Când secţionăm ceapa, în celule aceasta conţine enzime, iar enzimele din celule reacţionează practic cu aminoacizii cu sulf. Aceştia construiesc, de fapt, proteinele. În momentul în care proteinele interacţionează cu aminoacizii cu sulf, se formează un gaz. Practic, un factor de lacrimare care ajunge la nivelul ochilor.
Atunci când acel gaz intră în contact cu apa de pe globul ocular, totul se transformă în acid sulfuric. Şi, de fapt, ochiul nostru produce lacrimi ca să scape de acea aciditate", a explicat prof. Dan Vodnar, joi, la rubrica Eroul zilei de la Antena 3.
Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, profesorul Vodnar spune că este necesar să răcim ceapa în frigider cu 30 de minute înainte de a o folosi sau să o opărim.
Alte articole pe același subiect
- Ceapa stopeaza inmultirea celulelor canceroase
- Cele mai importante reguli pentru masa de Paşte: ciorba de miel - periculoasă, drobul - prietenos
- Mâncărurile care îi fac rău câinelui tău
- Ceapa, un super-aliment cu puteri miraculoase. Cinci motive să o consumi zilnic
- O femeie a aruncat o tonă de ceapă în fața casei fostului iubit: „Eu am plâns trei zile, acum e rândul tău!”
- Quercitina, o moleculă naturală prezentă din abundență în mere sau ceapă, poate ucide coronavirusul. Descoperirea făcută în Spania
Comentarii
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Ce să mănânci pe vremea rece? Ingredientele care îţi pot menţine sau regla temperatura corpului
21 ianuarie 2021 8:47Cât costă locuințele în primul oraș plutitor din lume
20 ianuarie 2021 15:21Cum arăta un bilet de vaccinare din 1906: „Bunica a trecut prin două războaie şi a avut o familie frumoasă”
20 ianuarie 2021 15:16STUDIU: Alimentele prăjite contribuie la creșterea riscului de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi un accident vascular
20 ianuarie 2021 15:00Corpul te avertizează cu o lună înainte că eşti la risc să faci infarct, prin aceste semne
20 ianuarie 2021 10:37Editorial
Punctele tari și vulnerabilitățile președintelui Joe Biden
Suporterii săi spun despre el că este un politician experimentat, un om decent și plin de empatie, opusul „distrugătorului Trump” și care poate să colaboreze cu republicanii pentru a scoate America din criză. ...