Mâncarea s-a scumpit constant în ultimele șase luni, ajungând la cel mai înalt nivel din decembrie 2014. Cea mai mare creștere a prețului produselor alimentare a fost în noiembrie 2020, fiind cel mai mare avans înregistrat într-o singură lună, din iulie 2012, transmite Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), citată de Reuters.

Food Price Index măsoară prețurile la un coș de alimente alcătuit din cereale, uleiuri, lactate, carne și zahăr. Luna trecută, indicele a crescut cu 105 puncte, de la 101 puncte în octombrie. Scumpirea a fost provocată de creșterea cu 14,5% a prețului uleiurilor vegetale, și îndeosebi a celui de palmier, ale cărui stocuri au scăzut la nivel mondial. Și costurile uleiurilor de rapiță și a celui de floarea soarelui au crescut.

Prețurile cerealelor s-au majorat cu 2,5% în noiembrie, față de perioada precedentă. Exporturile de grâu au luat avans din cauza problemelor cu cel din Argentina. Și porumbul s-a scumpit in cauza cumpărării acestuia, în cantități mari, de către China, datorită previziunilor care spun că va scădea producția în Ucraina și SUA.

Costul zahărului a urcat cu 3,3%, față de luna anterioară, din cauza problemelor cu producția globală în perioada 2020-2021, după ce condițiile meteo au afectat culturile din Rusia, UE și Thailanda.

Și lactatele și carnea s-au scumpit.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.