Forțat de împrejurările geostrategice, președintele rus Vladimir Putin cochetează mai mult ca oricând cu ideea unei alianțe militare cu China. Dar asta înseamnă să țină în mână o sabie cu două tăișuri, atrage atenția Alexander Gabuev, expert în zona Asia-Pacific, într-o analiză a centrului Carnegie Moscow.

La o întâlnire a clubului de discuții Valdai cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, președintele rus Vladimir Putin a făcut un comentariu interesant. Întrebat dacă este posibil să concepem o alianță militară între China și Rusia, Putin a răspuns: „Este posibil să ne imaginăm orice … Nu ne-am stabilit acest obiectiv. Dar, în principiu, nici nu îl vom exclude.”

Timp de mulți ani, Putin și înalții oficiali ruși – precum și conducerea chineză – au declarat întotdeauna clar că nici o alianță cu China nu era pe ordinea de zi. Moscova și Beijing știu bine că interesele lor nu coincid întotdeauna. China, de exemplu, nu recunoaște Abhazia sau Osetia de Sud ca națiuni independente și consideră oficial că Peninsula Crimeea face parte din Ucraina. Rusia, la rândul ei, nu recunoaște pretențiile chineze din Marea Chinei de Sud și rămâne în afara disputelor teritoriale ale Chinei. Niciuna dintre părți nu dorește să riște a fi atrasă într-un conflict major pentru interesele partenerului.

Explicația logică a refuzului lui Putin de a exclude o alianță militară cu China poate să nu vizeze relația Rusiei cu China, ci cu Occidentul.

Integral pe UniversulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.