La alegerile parlamentare 2020, PNL speră ca diferenţa faţă de USR PLUS să fie cât mai mare, astfel încât să cedeze cât mai puţine ministere. Evident, Dan Barna şi Dacian Cioloş gândesc pe dos. PSD are o singură miză: să nu intre ProRomânia în Parlament, în timp ce PMP îşi joacă viitorul politic. Avem deja o certitudine: UDMR va fi în Legislativ, poate chiar din nou la putere.

PNL speră să termine pe primul loc alegerile parlamentare, astfel încât preşedintele Klaus Iohannis să fie acoperit constituţional când îl va desemna premier tot pe Ludovic Orban. Cutuma politică spune că partidul care a câştigat scrutinul, chiar dacă nu a reuşit să depăşească singur 50%, are prima şansă pentru a forma guvernul, amintește ADEVĂRUL. Niciodată un partid nu a reuşit să strângă singur, fără o alianţă, o majoritate în Parlament, cel mai aproape fiind PSD în urmă cu patru ani, când a obţinut peste 45%.

Liberalii ţintesc un scor de peste 30% la alegerile de duminică, un prag psihologic în special pentru Ludovic Orban. PNL a căzut câteva procente în ultimele sondaje. În cazul în care PNL câştigă alegerile, dar ia sub 30%, atunci Ludovic Orban nu mai e sigur că va continua la Palatul Victoria, în ciuda relaţiei apropiate pe care o are cu preşedintele Klaus Iohannis.  

Apoi, mai arată ADEVĂRUL, liderii PNL speră că distanţa faţă de USR PLUS va fi de cel puţin 10 procente, astfel încât să păstreze o felie cât mai mare din tortul guvernării. Totuşi, liberalii s-au resemnat: sunt conştienţi că nu pot guverna fără USR PLUS în următorii patru ani.

Victoria PNL nu va fi una zdrobitoare în fața PSD arată un sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM citat de ROMÂNIA LIBERĂ. PNL a înregistrat în luna noiembrie 28,5% din intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare, în scădere faţă de 32,6% din voturi în octombrie, relevă Eurobarometrul.

PSD avea în noiembrie 23,6%, în creştere faţă de luna precedentă, când era creditat cu 21,7%, conform sondajului. USR Plus avea 18% în noiembrie, în scădere, după ce în luna octombrie înregistra un scor de 20,4%, arată COTIDIANUL. Pro România este creditat cu 9,5% , în creştere faţă de ultimul barometru. Sondajul comandat de Europa FM în octombrie arăta că Pro România ar fi fost votat de 8,9% la sută dintre alegători.

În octombrie, alegătorii spuneau că ar fi votat cu UDMR în proporție de 5,1%, iar acum Barometrul Europa FM arată că partidul ar obține un scor de 4,7%. Cu PMP ar vota acum 4,6% dintre alegători, în contextul în care ultimul sondaj cota Partidul Mișcarea Populară la 4,8%, la limită pentru a intra în Parlament, ținând cont de marja de eroare, anunță G4MEDIA.

Pe de altă parte, un sondaj sondaj IRSOP în care PNL este creditat cu 33% din intenția de vot, iar PSD, cu 30%. Pe poziția a treia se află Alianța USR-PLUS, cu 17%, urmată de Pro România, cu 7%. UDMR ar fi ultima formațiune care ar trece pragul electoral, conform acestui sondaj, întrunind 5%, anunță CAPITAL. Partidul Mișcarea Populară ar obține doar 3%, iar restul partidelor totalizează alte 5 procente.

Calculând procentele partidelor care ar urma să intre în Parlament, conform datelor de mai sus, ajungem la o cifră de 92%, 8 procente urmând să fie redistribuite, proporțional, de la formațiunile care nu ar face pragul, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. În aceste condiții, am avea un PNL cu 35,64%, PSD, cu 32,4%, Alianța USR-PLUS cu 18,36%, Pro România cu 7,56% și UDMR cu 5,4%/

PNL poate realiza, după redistribuirea voturilor primite de partidele care nu vor trece pragul electoral, o majoritate parlamentară doar dacă cooptează Alianța USR-PLUS la guvernare. Orice formulă doar cu UDMR și cu PMP – cu condiția ca această din urmă formațiune să treacă pragul de 5%, nu asigură liberalilor majoritatea de peste 50%.

Alegerile vor fi câștigate de partidul care va reuși să strângă o majoritate în jurul său ca să-i permită să guverneze, amintește REPUBLICA. Nu este obligatoriu să fie partidul clasat pe primul loc, deși ar fi de dorit. Iar în condițiile în care niciun partid nu reușește să câștige de unul singur majoritatea absolută în Parlament, Constituția îi dă dreptul președintelui să pună ce premier dorește. Klaus Iohannis a fost în această privință foarte clar: va merge tot cu Ludovic Orban de la PNL.

Cifrele disponibile în acest moment arată clar că singura majoritate realistă este PNL-USR-PLUS. Potrivit ultimului IMAS, cele 2 partide, deși în scădere accentuată de formă, cu sprijinul minorităților și cu redistribuiri, vor avea peste 50% din viitorul Parlament. Este, de altfel, majoritatea cerută de Klaus Iohannis acum 2 săptămâni, la o întâlnire informală cu liderii PNL.

Liberalii se aşteaptă ca săptămâna viitoare, preşedintele Klaus Iohannis să cheme partidele la o primă rundă de discuţii. Cel mai probabil, potrivit surselor ANTENA3, săptămâna viitoare va fi o primă rundă de negocieri, unde se va discuta despre crearea majorităţii, iar după 21 decembrie va avea loc a doua rundă. Apoi, preşedintele Klaus Iohannis va veni cu o propunere de premier şi va cere şi votul de investitură în Parlament, pentru ca guvernul să se creeze rapid, după 21 decembrie.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la următoarea întrebare: Cu ce partid sau alianță electorală intenționați să votați la alegerile parlamentare de duminică?Comentarii

GG Socoteala din târg, că tot sunt închise târgurile, nu se potrivește cu cea de la urne. Sau, mai exact, cu cea de la numărătoarea voturilor. Pentru că, după cum s-a văzut, contează și cum se numără voturile.

4 decembrie 2020 11:49

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.