”Întrebări despre vaccin
- Riscul de COVID-19 va fi redus semnificativ, după ce am fost vaccinat(ă)?
- DA! vaccinul previne exprimarea bolii prin atacarea virusurilor SARS-CoV-2 cu anticorpii dezvoltați ca urmare a vaccinului.
- Voi fi complet protejat(ă) și nu mai trebuie să îmi fac griji de COVID-19, după ce m-am vaccinat?
- NU! Niciun vaccin nu are eficacitate de 100%, există șanse mici să nu fii protejat(ă) ~5% în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna.
- Pot să merg în restaurante și baruri (spații aglomerate) și o să fiu protejat(ă), imediat după ce mă vaccinez?
- NU! Imunitatea generată de vaccinuri este completă după aproximativ 3 săptămâni după a 2-a doză (la distanță de o lună de prima doză) = aproximativ 7 săptămâni de la prima doză.
- După ce sunt vaccinat complet, pot să nu mai port mască, să nu mai respect distanțarea, să mă spăl mai rar pe mâini?
- Nu! Vaccinurile COVID-19 protejează împotriva bolii simptomatice, dar cum protecția nu este de 100% - măsurile de control (măști, igienă, distanțare) vor trebui să continue cel puțin până în toamna viitoare (depinde de succesul vaccinării).
- După ce începe vaccinarea, vom ajunge repede la imunitatea de grup, vom elimina COVID-19 și vom reveni la normal?
- NU! Numărul de vaccinuri va fi limitat (cel puțin pe parcursul anului viitor), o parte din populație va refuza să se vaccineze - imunitatea de grup se va constitui foarte lent (probabil în 2-3 ani).
- Mai este posibil să transmit virusul la alții, după ce sunt vaccinat(ă) complet (ambele doze)?
- Da! Încă nu avem suficiente studii ca să putem concluziona dacă vaccinul previne și în ce măsură previne transmiterea - știm doar că previne exprimarea bolii clinice (simptome) = masca, distanțarea, igiena mâinilor vor trebui să continue.
- Sunt sigure vaccinurile COVID-19 (prea repede le-au făcut)?
- Da! Vaccinurile COVID-19 au trecut prin exact aceleași etape ca și vaccinurile care durează 10 ani - au avut finanțare mai mare, mult mai multe persoane implicate + cercetarea pe vaccinurile mARN durează de 30 de ani (acum au aplicat rezultatele).
- Este un vaccin nou, nu știu destule despre el și am rețineri să mă vaccinez - ce să fac?
- Caută informații din surse competente (specialiști în sănătate publică, boli infecțioase, epidemiologi) și evită să asculți sfaturile sau opiniile persoanelor care nu au pregătire specifică pe acest domeniu.
Am sa actualizez periodic postarea cu răspunsuri la întrebările care le puneți la comentarii!
Am să vă rog pe cei care "credeți" tot felul de teorii cospiraționiste să nu vă obosiți - dacă nu formulați comentariile politicos și cu argumente, am să dau delete la comments și block (nu am energie și timp pentru troli cu conturi false și agende obscure)”, scrie expertul în sănătate, Răzvan Cherecheș, pe o rețea socială.
Alte articole pe același subiect
- Cum a reuşit să recâştige primăria Baia Mare Cătălin Cherecheş, primarul din spatele gratiilor
- Avertisment sumbru făcut de un expert! „Vom ajunge la 2.000 de cazuri de coronavirus pe zi” / Motivul pentru care critică dur Guvernul Orban
- Expert în sănătate publică: Carantina va reveni. Amenzile sunt cheia pentru a convinge populația să poarte măști
- Răzvan Cherecheş: După alegeri, vom descoperi că situaţia e dramatică şi vom intra într-un hard lockdown până în ianuarie
- Avertismentul experților: „Avem deja morți evitabile! Singura modalitate este lockdown-ul!”
- Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: „Riscul este mai mic decât în supermarket pentru cei care se duc să voteze”
Comentarii
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Motivul pentru care cei care fac vaccinul anti-Covid trebuie să poarte în continuare masca sanitară
17 ianuarie 2021 11:54În București sunt -7 grade. Încă se fac reparații la rețeaua de termoficare
17 ianuarie 2021 11:47Bolnavii care fac dializă au rămas pe dinafară la vaccinare. „Medicul de familie dă din umeri. Medicul de la dializa dă din umeri. Suntem ai nimănui”
17 ianuarie 2021 11:15Preotul care s-a vaccinat anti-COVID: „Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, dar nu printr-un vaccin”
17 ianuarie 2021 10:54Partajarea datelor personale: WhatsApp amână cu trei luni intrarea în vigoare a noilor sale condiţii de utilizare
16 ianuarie 2021 11:51Ziarele de astăzi
Praf în ochi, după instalare. Coaliția nu are majoritate pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră
La doar câteva zile după ce și-a preluat mandatul de senator și, ca urmare a înțelegerii avute cu cei de la PNL și UDMR, Anca Paliu Dragu (USR- Plus) a devenit președinte al Senatului, aceasta a demarat proiectul prin care...
Editorial
O soluție pentru redresarea României: politizarea la domiciliu
De 31 de ani, politicienii români, și nu doar ei, refuză să înțeleagă că modelul politizării întregii societăți este unul care nu poate duce decât la dezastru. Din 1990 și până astăzi, societatea românească...