Cu trei zilei înaintea alegerilor de duminică, PNL și USR înregistrează scăderi semnificative în preferințele electorale ale românilor, în timp ce PSD și Pro România cresc. La alegerile de duminică PNL are în continuare prima şansă, dar lupta e strânsă şi surprizele nu sunt excluse. Victoria PNL nu va fi una zdrobitoare în fața PSD arată un sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

PNL a înregistrat în luna noiembrie 28,5% din intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare, în scădere faţă de 32,6% din voturi în octombrie, relevă Eurobarometrul. Pe de altă parte, arată COTIDIANUL, PSD avea în noiembrie 23,6%, în creştere faţă de luna precedentă, când era creditat cu 21,7%, conform sondajului. USR Plus avea 18% în noiembrie, în scădere, după ce în luna octombrie înregistra un scor de 20,4% .

Pro România este creditat cu 9,5% , în creştere faţă de ultimul barometru. Sondajul comandat de Europa FM în octombrie arăta că Pro România ar fi fost votat de 8,9% la sută dintre alegători. În octombrie, alegătorii spuneau că ar fi votat cu UDMR în proporție de 5,1%, iar acum Barometrul Europa FM arată că partidul ar obține un scor de 4,7%. Cu PMP ar vota acum 4,6% dintre alegători, în contextul în care ultimul sondaj cota Partidul Mișcarea Populară la 4,8%, la limită pentru a intra în Parlament, ținând cont de marja de eroare, anunță G4MEDIA.

Există și un ultim sondaj de opinie realizat de IRSOP care indică care este partidul care stă cel mai bine în intenția de vot dar și ce surprize pot să apară pe parcurs, anunță CAPITAL. Opţiunile pentru parlamentare arată în felul următor, potrivit IRSOP: PNL – 33%, PSD – 30%, USR-PLUS – 17%, Pro România – 7%, UDMR – 5%, PMP – 3%, Alţii – 5%.

„Deşi conduce, PNL nu a mai crescut în ultimele săptămâni, iar proporţia votanţilor care spun că merg la vot „sigur” sau „foarte sigur” e mai mică la PNL decât la PSD şi USR. PSD a crescut spre finalul campaniei, dar în comparaţie cu PNL şi USR PLUS are mai mulţi votanţi potenţiali peste 65 de ani care cred că riscul de contaminare epidemică în secţie e „foarte mare” şi probabil că o parte dintre ei vor prefera să stea acasă.

Președintele Pro România, Victor Ponta, citat de CURENTUL, a anunțat și el un sondaj de opinie realizat de Verifield, la comanda Pro România. Conform datelor preliminare, în viitorul Parlament ar putea intra șapte partide. 60,9% dintre votanți au spus că vor merge cu siguranță la vot și alți 15,4% răspund că probabil vor merge.

Conform sondajului, PNL nu s-a erodat anul acesta, în timpul guvernării pe timp de pandemie. Acesta este favorit la alegeri, cu un scor de 31%. Pe locul doi se află PSD, cu un scor de 22,1%. Urmează apoi USR-PLUS – 15,9%, Pro Romania – 9,6%, UDMR – 6,6%, PMP – 5,7%, Indepedent – 5,5%, Altul – 3,4%.

Liberalii lucrează deja la schița Guvernului de după alegeri. Potrivit unor surse REALITATEA, după 6 decembrie, noul Executiv va avea cel mult 18 ministere, iar în funcție de numărul partidelor care vor forma Guvernul, vor exista doi sau chiar trei vicepremieri. Există două ministere la care Ludovic Orban nu vrea să renunțe: Ministerul Finanțelor și cel al Justiției, pentru că sunt instituțiile care dau avizele pe toate proiectele  care vin din partea ministerelor.

Premierul a afirmat că, în ciuda neînțelegerilor, liberalii vor sa guverneze alături de USR, cu conditia ca cele doua partide să pună in aplicare programul de guvernare „Dezvoltăm România“.

Formarea viitoarei majorităţi parlamentare şi a viitorului guvern este acum şi mai complicată, deşi mai clară, remarcă ADEVĂRUL. În ultimul interviu, Ludovic Orban „îşi dă arama pe faţă”. Spune cum vede viitoarea guvernare, ce condiţii va pune partenerilor de guvernare. Dacă PNL va fi câştigătorul alegerilor parlamentare, are tot dreptul să propună şeful de partid ca viitor premier.

Şi preşedintele Iohannis a declarat că desemnarea lui Orban ca viitor premier nu este negociabilă. În această situaţie, şi USR PLUS are tot dreptul să refuze să intre la guvernare, lăsând PNL să se descurce cum poate. Dar USR PLUS are tot dreptul să ceară renunţarea la miniştri incompetenţi din actualul guvern Orban și negocierea programului de guvernare, care nu trebuie să fie fix cel propus de PNL.

Pe de altă parte, amintește ROMÂNIA LIBERĂ, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat, marți seara, că „alianța naturală”, pentru guvernare, este cu PMP. Dar va fi nevoie și de USR-Plus, în condițiile în care PMP este la limita intrării în parlament, iar coaliția condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș va fi, cu siguranță, cea de-a treia forță politică din viitorul Parlament.

PNL poate realiza, după redistribuirea voturilor primite de partidele care nu vor trece pragul electoral, o majoritate parlamentară doar dacă cooptează Alianța USR-PLUS la guvernare. Orice formulă doar cu UDMR și cu PMP – cu condiția ca această din urmă formațiune să treacă pragul de 5 la sută, nu asigură liberalilor majoritatea de peste 50%, constată JURNALUL NAȚIONAL.

Pe partea stângă însă, lucrurile sunt și mai dramatice, PSD nereușind nici într-o eventuală alianță cu Pro România să formeze o majoritate parlamentară care să-i confere dreptul să acceadă la guvernare.

Dacă se păstrează configuraţia dată de sondaje, viitoarea formulă guvernamentală se anunţă dificilă. O alianţă PNL cu USR PLUS are nevoie de parteneri suplimentari şi, oricum, deschide un teritoriu de colaborare complet necunoscut şi imprevizibil”, precizează IRSOP, citat de CAPITAL.

În ceea ce privește preferința pentru coalițiile guvernamentale, orice coaliţie care include UDMR pierde sprijin popular. O coaliţie PNL, USR PLUS nu porneşte cu un capital de sprijin public foarte confortabil. Dar indiferent cine câştigă, viitorul guvern va fi o coaliţie dificilă cu o majoritate parlamentară fragilă.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la următoarea întrebare: Cu ce partid sau alianță electorală intenționați să votați la alegerile parlamentare de duminică?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.