Mai multe surse spun că acest scenariu este luat în calcul la PNL. Şi că se poartă deja discuţii secrete cu PSD. Orban nu se vede guvernând alături de USR PLUS, cu miniştri care nu-l ascultă, ba îl mai şi critică pe unde apucă. Condiţiile pe care le pune USR PLUS, pentru a intra oficial la guvernare cu miniştri în guvernul Orban, sunt de neacceptat pentru PNL. Prima condiţie ar fi ca nu Orban să conducă viitorul guvern, ci un alt liberal.

Apoi, condiţii legate de depolitizare, auditul instituţiilor de stat, verificarea cheltuirii banilor bugetari, eliminarea din functii publice a clientelei de partid, inclusiv a PNL, toate inacceptabile premierului Orban.

Cum s-ar derula negocierile post alegeri

Procentele celor trei principale partide ar fi: PNL 30-32%, PSD 22-25%, USR PLUS 20-23%. Prima variantă luată în calcul ar fi o alianţă oficială PNL-USR PLUS. Orban va fi premier desemnat de către preşedinte, şi încep discuţiile între partide. Numai că USR PLUS va prezenta la discuţii condiţii inacceptabile preşedintelui Iohannis, cât şi lui Orban. Forţat şi de perioada scurtă până la votul în parlament pentru validarea noului guvern, Orban va preferea soluţia unui guvern minoritar, exclusiv PNL, dar susţinut din umbră de PSD. Este modelul dat de Tăriceanu, care a funcţionat în 2007-2008 cu 19% voturi în parlament, dar sprijinit tacit de PSD.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.