PNL pregătește un viitor Executiv din care vor face parte cei din USR, PMP și UDMR și ar putea avea mai mulți miniștri. În varianta extinsă, PNL ar urma să pună în funcție 10 miniștri, 6 portofolii ar ajunge la USR, iar reprezentanții PMP și UDMR ar primi câte 2 ministere.

Potrivit surselor ANTENA3, liberalii discută despre extinderea executivului, de la 16 la 20 de ministere, și asta pentru a face loc mai multor ministere pentru USR și pentru PMP dacă aceștia vor ajunge în Parlament și vor intra la guvernare. Astfel, Ministerul Economiei ar urma să se împartă în două insituții: Ministerul Economiei și Energiei și un alt minister al Turismului și al Mediului de Afaceri.

În același timp, Ministerul Transporturilor ar urma să fie separat de Ministerul Comunicațiilor. La fel și Ministerul Dezvoltării Regionale urmează să fie împărțit și, potrivit surselor, și Ministerul Mediului ar putea fi transformat în două instituții. Deciziile vor fi luate în funcție de procentele pe care fiecare formațiune politică le va obține la alegerile parlamentare. În cazul în care PNL va obține peste 30%, USR în jur de 20 de procente și dacă PMP va intra în Parlament, atunci Guvernul se va forma din cele trei formațiuni politice, iar PNL ar putea să păstreze 10-11 ministere.

Actualul premier Ludovic Orban preferă un guvern minoritar exclusiv PNL, susţinut din umbră de PSD, în locul unei alianţe de guvernare cu USR PLUS. Mai multe surse citate de ADEVĂRUL spun că acest scenariu este luat în calcul la PNL, și că se poartă deja discuţii secrete cu PSD. Orban nu se vede guvernând alături de USR PLUS, cu miniştri care nu-l ascultă, ba îl mai şi critică pe unde apucă.

Condiţiile pe care le pune USR PLUS, pentru a intra oficial la guvernare cu miniştri în guvernul Orban, sunt de neacceptat pentru PNL. Prima condiţie ar fi ca nu Orban să conducă viitorul guvern, ci un alt liberal. Apoi, condiţii legate de depolitizare, auditul instituţiilor de stat, verificarea cheltuirii banilor bugetari, eliminarea din functii publice a clientelei de partid, inclusiv a PNL, toate inacceptabile premierului Orban.

Președintele Pro România, Victor Ponta, citat de CURENTUL, a anunțat că un sondaj comandat de Pro România arată că intenția la vot pentru alegerile parlamentare de duminică este următoarea: PNL 31%, PSD 22%, USR 17%, Pro Romania 7,8%, UDMR 5%, PMP nu face pragul de 5%. După redistribuirea voturilor PNL va obține 37,43%, PSD 26,5%, USR 20,53%, Pro România 10% și UDMR 6,03%.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a anunțat că „alianța naturală” a liberalilor este cu PMP pentru guvernare și că nu are încredere în USR PLUS. „Alianța naturală este cu PMP, pentru că au fost singurii parteneri loiali și de cuvânt care au stat lângă PNL în lupta din Parlament cu PSD. Din păcate, sondajele ne arată că nu am putea face doar noi și atunci mai e nevoie și de UDMR pentru a face majoritatea, din păcate nu extrem de confortabilă.

Venirea USR în această alianță va genera majoritate pentru schimbarea Constituției. Președintele vrea să avem și o reformă serioasă a statului român. Pentru revizuirea Constituției este nevoie de două treimi. Ce încredere pot să am eu într-un partener care de un an de zile atacă PNL în loc să atace PSD. Eu personal nu am încredere că pot lucra cu acești oameni”, a declarat Florin Roman, la B1TV.

Declarația lui Roman a venit după ce mai multe informații apărute în spațiul public au arătat că liberalii ar prefera o alianță cu PMP și UDMR, însă președintele le impune peneliștilor să formeze o majoritate cu USR PLUS.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.