Dar, pare că acest pericol uriaș la care se expun agenții este mai puțin important pentru șefii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) atâta vreme cât pregătirea unui asemenea polițist de stradă – obligat prin lege să tragă doar la picioare -, se reduce, culmea ironiei!, la câteva cartușe trase lunar într-o țintă-piept statică!
”Biblia” polțistului român în ceea ce privește uzul de armă este Legea 17/1996, actul care îi dă dreptul, după cele două somații verbale obligatorii – ”Stai!” și ”Stai că trag!” -, și a unui foc de avertisment tras în plan vertical să deschidă focul asupra persoanei în urmărirea căreia se află. Însă, numai la picioare! În nici un caz, dacă viața nu îi este pusă în pericol, agentul sau ofițerul aflat în misiune nu are voie să tragă în plin, în capul, în pieptul sau în spatele fugarului.
Pentru ca reușita deciziei de a deschide focul asupra unui potențial infractor să fie de sută la sută, adică pentru ca glontele tras de el să țintească doar picioarele – așa cum prevede legea -, se presupune că polițistul petrece ceva timp în poligon pregătind situațiile reale cu care se confruntă pe teren. Nimic mai fals!
Integral pe Evenimentul Zilei
Comentarii
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Doliu în lumea medicală! Șeful UPU de la Spitalul Ilfov a pierdut lupta cu coronavirusul
25 ianuarie 2021 13:03Cât şi de ce să ne temem de tulpina-mutant din Marea Britanie
25 ianuarie 2021 7:4324 ianuarie, Mica Unire. Cum a schimbat economia țării Unirea Principatelor Române din 1859
24 ianuarie 2021 21:20Rezultate Loto 6/49 24 ianuarie 2021. Numerele câștigătoare la extragerea de duminică
24 ianuarie 2021 19:15Duminică va fi ținută o slujbă pe Dealul Mitropoliei, locul unde s-a consfințit Unirea Principatelor Române
24 ianuarie 2021 9:58Editorial
Statul "social", pseudonim al jafului - astăzi, despre energie
În București s-a vehiculat ideea că atunci când plătești energie termică subvenționată, dar de care nu prea beneficiezi, e ca și cum s-ar tăia subsidiile. Ar rămâne, practic, doar subvențiile pentru transportul în comun...