Directorul Institutului Matei Balş, medicul Adrian Streinu-Cercel, a declarat sâmbătă, în cadrul emisiunii Subiectiv, că pandemia de coronavirus este scăpată de sub control în România iar carantina impusă de autorităţi nu are nicio eficienţă fiind, în opinia sa, o "făcătură".

Streinu-Cercel susţine că s-a pierdut timp preţios: în opinia sa, în urmă cu trei luni ar fi trebuit efectuată o testare în masă şi izolaţi cei infectaţi. Inclusiv industria HoReCa ar fi avut de câştigat, spune profesorul Streinu-Cercel.

"Noi nu sunt utopici, ştim să coroborăm rezultatul testării cu nivelul de testare. Mult în urmă, acum câteva luni, prezentam nivelul de pozitivare în funcţie de nivelul de testare. Şi nivelul de pozitivare între cei internaţi şi cei din ambulator. Aceste curbe au ajuns să se întretaie cu 3 luni în urmă. La momentul respectiv trebuia să coborâm în stradă şi să testăm, să-i împărţim în două: pe cei pozitivi să-i izolăm şi să-i tratăm, indiferent de grupa de vârstă (...) Aveam posibilitatea să le dăm celor de la HoReCa să preia, în vederea izolării, pe cei care nu aveau unde să se izoleze iar noi, partea medicală, îi puteam asista, toată lumea era mulţumită. Nu s-a făcut nimic din toate acestea.

(Întrebat despre cifrele privind evoluţia pandemiei în Ilfov, despre care cercetătorul Octavian Jurma suspectează că sunt modificate electoral, în situaţia în care numeroase localităţi din judeţ sunt în carantină)

Nu se poate vorbi de carantinare. Carantinare înseamnă 'nothing in, nothing out' (nimic nu intră, nimic nu iese, n.r.). Noi facem o carantinare a la Românica. Intră cine vrea, iese cine vrea, pe proprie răspundere sau fără proprie răspundere. Asta nu e carantină, e făcătură (...) până când focarul nu e închis (...)

(Întrebat dacă este scăpată de sub control carantina)

Este total scăpată de sub control! Avem o problemă, cum o rezolvăm? Foarte simplu: trebuie să conştientizăm faptul că putem fi purtători, că trebuie să purtăm mască de dimineaţă până seara, că nu dorim să dăm altora acest virus. Guvernul nu ne protejază. Nu sunt în campanie electorală, pe mine nu mă interesează campania, mă interesează sănătatea românilor din această ţară. Eu, în momentul de faţă, am 36 de oameni în camera de gardă care stau pe tărgi şi cărora încerc să le dau oxigen şi terapie pentru a avea o minimă şansă de supravieţuire. Despre asta vorbim în momentul de faţă. Restul este politică şi nu mă interesează", a spus el.


Comentarii

ion Latraii de serivicu, nu critica cu manie proletara afacerea criminala cu MASTILE FALSIFICATE importate - sub nasul lu' Johanis, de firme PNL/USR/PMP sau apropiate jegurilor astora ? DNA/DIICOT/SRI/STS musmalizeaza acest atentat la viata romanilor si la siguranta nationala? Aloo, Johanis/Orban vrem lista cu firmele si patronii criminali, si orasele unde au fost plasate mastile falsificate.

30 noiembrie 2020 7:12

v D-le dr nu se poate institui carantina totala. Multi oameni trebuie sa se deplaseze sub diverse motive dintr-un loc in altul. Sint tot felul de "specialisti" care isi dau cu parerea. Este clar ca actuala guvernare, cu Ghiolbanis in frunte au contribuit la haosul prezent. Totusi ma mira ca statele avansate nu au rezolvat aceasta epidemie sau cum se vrea sa fie denumita.

29 noiembrie 2020 23:34

@Ion Ai luat-o pe aratura de sf.Andrei. Streinu Cercel nu ia in discutie cretinismele tale ci se refera la ce se refera.Citeste inca odata articolul, tembelule.

29 noiembrie 2020 19:56

ion Derbedeul cu "nu ti-e rusine doctore" : guvernul lu' Johanis a importat milioane de masti neconforme/periculoase, prin firmele si apropiatii PNL,USR, PMP, deci, crima mai mare impotriva romanilor nici comunistii n-au facut. Vrem lista firmelor importatoare de masti falsificate si numele patronilor si cine le-a avizat. Tacere mormantala, nici latraii de seriviciu ziaristii, nu guitza nimic despre afacere...cine, ce, cat, cum ?

29 noiembrie 2020 18:32

Asta e culmea ! Nu iti este putin rusine doctore ? "Avem o problema , cum o rezolvam ?Poarte simplu: trebuie sa constientizam faptul ca putem fi purtatori, ca trebuie sa purtam masca de dimineata pana seara,ca nu dorim sa dam altora acest virus".Si cu ce e de vina guvernul in treaba asta ?Mai bine ti-ai indemna sefii tai politici sa inceteze propaganda privind minimalizarea pericolului pandemiei.

29 noiembrie 2020 15:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.