Năutul este o plantă alimentară anuală, originară din Asia, cu tulpină înaltă cu 26 – 60 cm, cu frunze compuse din 4 – 6 perechi de foliole laterale și una terminală, cu flori liliachii sau albe, ale cărei semințe sunt folosite ca atare sau ca înlocuitor de cafea. Ca aliment și în scopuri medicinale se întrebuinţează boabele de năut (sămânța).

Un aspect cu o semnificație deosebită legat de năut este conţinul său bogat în proteine, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru includerea în alimentația oricărui om și, mai ales, a vegetarienilor. Însă - chiar dacă acesta oferă o sursă bună de proteine - recomandarea este totuși să nu faceți din năut unică sursă. Alternaţi consumul său cu alte alimente bogate în proteine, cum ar fi: hrișcă, orezul, soia, quinoa.

Ca și alte leguminose, năutul conține o formă complexă de carbohidrați care se digeră încet, eliberând treptat energia. În felul acesta se evita creșterea bruscă a glicemiei din sânge, ceea ce este foarte important pentru diabetici.

Boabele de năut sunt bogate atât în proteine, cât și în fibre alimentare, ceea ce înseamnă o sațietate sportiă în urma consumului. Șimtindu-te sătul nu vei mai avea o nevoie atât de presantă de a servi și alte gustări nesănătoase între mese.

Integral pe Realitatea.netComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.