Camera Deputaților a adoptat marți includerea unei noi categorii de angajați pe lista celor cu condiții speciale de muncă. Doar un deputat a fost împotriva legii.

Mai precis, angajații încadrați în grupa 1 de muncă din industria de armament vor fi incluși în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale. Au votat „pentru” 190 de deputaţi, unul a votat „împotrivă”, iar 26 s-au abţinut.

Este vorba despre Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 108/2020, care a fost adoptată cu amendamente şi care are ca obiect de reglementare includerea în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale a acelor activităţi încadrate în grupa 1 de muncă din industria de armament, „întrucât aceste condiţii de muncă nu pot fi ameliorate prin modificări ale tehnologiei folosite de către angajatori, fiind necesar ca persoanele care lucrează în aceste locuri de muncă să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi”.

La ce activități se face referire

Activităţile din industria de armament la care face referire acest proiect sunt: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Integral pe CapitalComentarii

ariciul Ati futut legea asta a pensiilor ca nu mai stie nimeni cine ?ce? cum?cand ?cat ?Harnic,popor.Toti vor sa iasa devreme la pensie pe la 40-45 de ani,sa se angajeze paznici,sau corupti in cur si-n gura la stat pe unde au pile,si de muncit ?Da ...ce e ...MUNCA?ca nu pre se mai vorbeste despre asa ceva?eeeee o poveste de la bunici se pare.

29 noiembrie 2020 10:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.