Romgaz are mandat de la statul român, sub controlul căruia este, să poarte negocieri cu americanii de la ExxonMobil.

“Vă asigur că vom începe exploatarea gazelor din Marea Neagră… Evaluăm un scenariu prin care Romgaz să preia întreaga participație a Exxon, și să vină cu 50% în acest consorțiu, 50% este la Petrom, și împreună să scoată acele gaze din Marea Neagră”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu, recent.

Cotidianul.ro a dezvăluit în ce constă, în mare, mandatul Romgaz în negocierile cu americanii și cum e dispus statul să susțînă această achiziție – constituirea de garanțîi, prin banca subordonată EximBank
Acum, suntem în măsură să detaliem condițiile potențialului accord dintre Exxon și Romgaz. Astfel, americanii, ca titulari, pentru 49 de ani, ai licenței de exploatare în Neptun Deep, ar vrea 1,1 miliarde de euro pentru participația de 50% în consorțiul de exploatarea constituit împreună cu Petrom.

Condiția obligatorie este că plata să se facă în 2021, în două tranșe. Dar nu este totul. Ca Romgaz să înlocuiască Petrom în Marea Neagră, mai trebuie să-și asume și investiția în lucrări efectuate, până la prima extracție de gaz, în 2025-2026.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.