Liderii PNL se pregătesc pentru o negociere dură cu Alianţa USR PLUS, deşi ar fi preferat să facă majoritate cu PMP şi UDMR. Miza PNL e să termine pe primul loc la alegeri, astfel încât să-l impună pe Ludovic Orban în fruntea guvernului. Klaus Iohannis vrea o majoritate cât mai stabilă.

Ultimele sondaje arată că liberalii nu mai pot evita o alianţă cu USR PLUS, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul. La începutul campaniei, liderii PNL sperau să poată guverna singuri în următorii patru ani, cu sprijin parlamentar din partea PMP, UDMR şi a celor 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale. Acest plan ar fi fost posibil doar în cazul unei victorii cu 37% la alegeri, la care s-ar mai fi adăugat procentele obţinute la redistribuire.

Voturile partidelor care nu trec pragul electoral de 5% se împart ulterior în funcţie de clasamentul final. Practic, partidul câştigător primeşte şi cele mai multe voturi la redistribuire, deci mai ciupeşte 3-4 mandate. Însă PNL a fost afectat în plină campanie electorală de măsurile nepopulare impuse de Guvernul Orban pentru comabaterea pademiei: închiderea pieţelor şi carantinarea unor localităţi, arată cercetările comandate de liberali.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.