Liderul PSD Marcel Ciolacu consideră că direcţia imprimată formaţiunii sale de când a fost ales preşedinte al partidului este „cea corectă“ şi că PSD a crescut în sondaje în perioada respectivă. „De când sunt preşedinte, scorul PSD a crescut cu 10%. Direcţia de acum a PSD este cea corectă. Cred că PSD se va clasa pe primul loc la alegerile din 6 decembrie“, a spus liderul social-democrat într-un interviu acordat HOTNEWS.

El a fost chestionat şi asupra situaţiei în care PSD va pierde locul 1 în scrutinul legislativ, în favoarea altei formaţiuni, fiind întrebat dacă îşi va da demisia de la şefia partidului în acest caz. „Presupun că da. Haideţi să ne uităm la democraţiile consolidate. Aşa este normal“, a răspuns Marcel Ciolacu, citat de ANTENA3.

Într-un interviu pentru ADEVĂRUL, fostul președinte PSD, Victor Ponta a declarat că, de fapt, PSD vrea să piardă alegerile iar Marcel Ciolacu nu a vrut ca PSD să facă alianță cu Pro România pentru că nu a vrut să învingă PNL. „De ce nu au vrut alianţă? Pentru că ei trebuiau să iasă pe locul doi. O alianţă PSD-ProRomânia-ALDE, ieşea pe primul loc. Nu făceam 50% dar băteam evident PNL. Din orice sondaj era clar că ieşim pe primul loc. Ori sarcina lui Marcel Ciolacu era să iasă pe locul doi“, a declarat Victor Ponta.

Paradoxal, pandemia poate doborî PSD, partid de opoziție, nu PNL, constată NEWSWEEK. Alegerile din 6 decembrie 2020 ar putea fi marcate de absenteism puternic, dacă amenințarea epidemiei de coronavirus rămâne la fel de mare sau va crește. Dacă se va întâmpla așa, tocmai electoratul tradițional al PSD, cel vârstnic, ar putea alege să nu voteze de teama infectării. Însă dacă la alte alegeri PSD a fost favorizat de absenteism, acum ar putea pierde urmare a faptului că persoanele în vârstă vor sta acasă, de teama coronavirusului.

Datele INSCOP arată că electoratul peste 65 de ani este cel mai reticent în ceea ce privește prezența la urne. „Teama de coronavirus determină o scădere a intenției de a se prezenta la vot pentru toate categoriile de vârstă și de aproape două ori mai mare în rândul categoriei de vârstă de peste 65 de ani, comparativ cu restul categoriilor“, a arătat directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

Votanții PSD evaluează emoțiile românilor ca fiind negative într-un procent mai mare decât media, anunță CAPITAL, care se bazează pe barometrul Românii AZI, un instrument dezvoltat de Reveal Marketing Research care monitorizează, începând cu luna aprilie, axa emoțiilor și a priorităților românilor în contextul actual. Votanții PSD consideră că românii sunt cu până la 10% mai puțin furioși și temători în lunile august-noiembrie, cu până la 10% mai obosiți și dezamăgiți și cu până la 5% mai puțin relaxați și liniștiți.

Votanții PSD sunt cei mai obosiți și dezamăgiți, cu până la 6% mai mult decât votanții PNL. Cu toate astea, în luna august, votanții PSD considerau că românii sunt motivați și bucuroși cu 5% mai mult decât media. Aceștia au un profil emoțional vizibil diferit de votanții PNL și USR-Plus.

În ceea ce privește prezența la nivel național, deocamdată estimările sunt în jur de 35%, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Între 2008 și 2016, prezența a fost între 39% și 41%. Acum, se estimează că ea va fi mai scăzută, datorită pandemiei. La alegerile locale, ea a fost de 46%, cu două procente sub cea din 2016. Însă, la localele din 2020, a fost înregistrată o creștere a prezenței în orașele mari, inclusiv București, ceea ce a favorizat PNL și USR și a dezavantajat PSD.

În orice caz, constată NEWSWEEK, în acest moment, pare sigur că PSD va sta în opoziție, iar PNL și USR-PLUS vor fi obligate să guverneze împreună. Întrebarea este cât de mare va fi diferența dintre scorul PNL și cel al USR-PLUS, de răspuns depinzând raporturile din interiorul viitorului Executiv. La locale, la vot politic, diferența între PNL și USR a fost de circa 20%, dar sociologii apreciază că formațiunea condusă de Dan Barna va avea acum un scor mult mai bun.

O altă necunoscută, direct legată de constituirea viitorului Guvern, este scorul PMP, Pro România și UDMR, toate cele trei formațiuni fiind în zona pragului electoral. La locale, PMP a reușit, la vot politic, un scor de 6,04%, în timp de Pro România și UDMR au fost puțin sub pragul electoral.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Este oportun ca PNL să se alieze cu USR în vedere formării unei viitoare alianțe guvernamentale?


Comentarii

Petre Ciolacu zice ca nu vrea pensie speciala, si ca isi da demisia. Daca e un model in PSD atunci toti demnitari PSD ar trebui sa faca la fel nu. Din pacate nici nu merita efortul sa comentez.

28 noiembrie 2020 10:39

Bărbierul de la ocna Rahova Știu eu ce va face Marcel Ciolacu. O să mă roage pe mine să-l tund chel dar să-i las barba aia peste curul tenului lui, că el sărmanul nu știe să se bărbierească și să arate și el ca un om la locul lui de acum sau de obicei, el rămâne un om al străzii și un aurolac la moacă, pentru că nu-l duce mintea aia a lui puțină la altceva. Marcel Ciolacu mai are de stat în funcție până-n 7 Decembrie, când tot boborul va ști rezultatul scrutinului. Muie PSD!

28 noiembrie 2020 7:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.