Liderii PNL se pregătesc pentru o negociere dură cu Alianţa USR PLUS, deşi ar fi preferat să facă majoritate cu PMP şi UDMR. Miza PNL e să termine pe primul loc la alegeri, astfel încât să-l impună pe Ludovic Orban în fruntea guvernului. Și useriștii vor la guvernare, dar se pregătesc să negocieze dur. Klaus Iohannis vrea o majoritate cât mai stabilă.

Ultimele sondaje arată că liberalii nu mai pot evita o alianţă cu USR PLUS, susţin surse din conducerea PNL pentru ADEVĂRUL. La începutul campaniei, liderii PNL sperau să poată guverna singuri în următorii patru ani, cu sprijin parlamentar din partea PMP, UDMR şi a celor 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale. Acest plan ar fi fost posibil doar în cazul unei victorii cu 37% la alegeri, la care s-ar mai fi adăugat procentele obţinute la redistribuire. Voturile partidelor care nu trec pragul electoral de 5% se împart ulterior în funcţie de clasamentul final. Practic, partidul câştigător primeşte şi cele mai multe voturi la redistribuire, deci mai ciupeşte 3-4 mandate.

Fără să mai spere la un guvern monocolor, liberalii ar fi acceptat să împartă ministerele cu PMP şi UDMR, dar să evite o alianţă post-electorală cu USR PLUS, partid cu care se află la cuţite. Nici acest scenariu nu mai e fezabil. Evoluţia din ultimele zile arată că PNL rămâne favorit să câştige alegerile parlamentare, însă nu va putea guverna fără USR PLUS. Matematic, PNL ar putea strânge 50% în Parlament alături de PMP, UDMR și minoritățile naționale, însă majoritatea ar fi extrem de fragilă.
 
Potrivit calculelor conducerii centrale a PNL, partidul va obține peste 35% pondere politică în Parlament, după redistribuirea mandatelor. Un sondaj al altui partid politic arată PNL la 31% iar PSD 28%, anunță EVENIMENTUL ZILEI. USR-Plus își continuă trendul ascendent ajungând la 21%, PMP, staționar la 6%, UDMR, între 5-6%.

În orice caz, constată NEWSWEEK, în acest moment, pare sigur că PSD va sta în opoziție, iar PNL și USR-PLUS vor fi obligate să guverneze împreună. Întrebarea este cât de mare va fi diferența dintre scorul PNL și cel al USR-PLUS, de răspuns depinzând raporturile din interiorul viitorului Executiv. La locale, la vot politic, diferența între PNL și USR a fost de circa 20%, dar sociologii apreciază că formațiunea condusă de Dan Barna va avea acum un scor mult mai bun.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți seara, la Vila Lac 1, cu liderii liberali în frunte cu Ludovic Orban pentru a discuta despre viitoarea guvernare, pe care șeful statului și-ar dori-o alături de USR, amintește ROMÂNIA LIBERĂ. La discuții, șeful statului le-a vorbit liberalilor despre perspectiva unei guvernări alături de USR PLUS, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Unii liberali se pare că ar fi dorit ca partidul lor să se alieze cu PMP și UDMR, parteneri din vechea clasă politică și cu care „vorbesc aceeași limbă”.

Pe de altă parte, USR în opoziție ar fi un spin în coaste, ținând cont de strategia acestora atât din Parlament, cât și din administrația locală de a arăta cu degetul ce nu merge bine. Se pare că Iohannis chiar le-a cerut liderilor PNL să nu mai atace USR PLUS, în perspectiva unei posibile guvernări alături de aceștia. Liderii PNL au convenit cu Iohannis să nu mai atace USR PLUS până la finalul campaniei. În schimb, Klaus Iohannis le-a promis liberalilor că Ludovic Orban rămâne premier.

Întrebat la conferința de presă despre posibilitatea unei coaliţii PNL şi USR la guvernare, Klaus Iohannis, citat de REALITATEA, a replicat: ”Mesajul meu este simplu: vor guverna împreună, iar ce numiţi dumneavoastră contre este o nervozitate, o sensibilitate tipică pentru campania electorală. Nu toată lumea poate să rămână calmă. Câteodată, unii sar mai repede cu anumite mesaje, cu anumite acuzaţii, însă între PNL şi USR există o apropiere care nu cred că trebuie să se bazeze neapărat pe simpatii între persoane, ci pe concordanţă între valori şi obiective de reformă. Şi asta, evident, există”.

Aşadar, miza lui Orban e ca PNL să termine scrutinul pe primul loc, cu cel puţin un mandat mai mult faţă de PSD sau USR PLUS, astfel încât să aibă asigurat postul de premier, constată ADEVĂRUL. În schimb, liderii USR PLUS au tot interesul să atace PNL până la alegeri, pentru a reduce decalajul electoral. Cu cât scorul USR PLUS va fi mare, cu atât pot obţine mai mult la negocierea cu liberalii. Dan Barna şi Dacian Cioloş sunt interesaţi de ministerele Sănătăţii, Educaţiei, Justiţiei, Energiei şi Mediului, susţin sursele citate.

Problema e că USR joacă murdar, susține NAȚIONAL! Cei care puseseră drept „condiție ne-negociabilă“ pentru a sprijini rămânerea la putere a Guvernului Orban să li se acorde trei portofolii în viitoarea formulă guvernamentală, și nu oricare, fiind vorba de un adevărat șantaj la PNL, USR a cerut Internele, Justiția și Finanțele.

Numai că „staborul“ convocat la ceas de seară de președintele Iohannis i-a șocat și mai tare pe liderii liberali! Pentru că „șeful mare“ nu doar că nu a aprobat planul de „contraatac“ la campania deșănțată dusă de USR – PLUS împotriva PNL, dar le-a și cerut liberalilor să „înghită“ fără să comenteze „broscoiul“ Barna. Cel care, cu doar câteva zeci de ore înainte „scurtcircuitase“ din nou conducerea penelistă, cerând pentru el, odată cu funcția de unic vicepremier, Ministerul Dezvoltării! Adică nici mai mult nici mai puțin decât „pușculițaׅ“ oricărei guvernări!

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Este oportun ca PNL să se alieze cu USR în vedere formării unei viitoare alianțe guvernamentale?


Comentarii

PROBO Si cand te gandesti ca acest partid USR infiintat de Nicusor Dan a fost o speranta de viitor si a ajuns sub conducerea acestui Barna un partid obisnuit de lichele politice.

26 noiembrie 2020 14:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.