Judecătorii Curții Constituționale a României au decis, ieri, că modificările aduse de PSD legii salarizării sunt neconstituționale, pentru că încalcă principiul bicameralismului și sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat fără să stabilească și sursa de finanțare.

CCR a admis astfel, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este neconstituțională, în ansamblul său, anunță COTIDIANUL.

Pentru pronunțarea acestei soluții, CCR a reținut, în esență, că legea examinată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. „Totodată, întrucât prin același act normativ sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat, ar fi trebuit, pe de o parte, să se solicite informarea Parlamentului de către Guvern și, pe de altă parte, să se stabilească sursa de finanțare, în acord cu cerințele art.111 alin.(1) teza a doua și, respectiv, ale art.138 alin.(5) din Legea fundamentală”, arată decizia CCR, citată de ANTENA3.

Partidul aflat la Guvernare arăta în sesizarea trimisă către Curtea Constituţională că legea salarizării încalcă principiul bicameralismului, în contextul unei forme semnificativ diferite a legii adoptate de Camera Deputaţilor în raport cu cea adoptată de Senat, a unor deosebiri majore de conţinut juridic între cele două forme, cât şi reglementarea unor elemente importante care se abat de la obiectivul urmărit de iniţiatori, amintește EVENIMENTUL ZILEI.

Tot Curtea Constituţională (CCR) a respins legea prin care Parlamentul, la iniţiativa PSD, a decis majorarea cu 15% a salariilor funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, SGG şi din serviciile Parlamentului, au declarat pentru ADEVĂRUL surse din cadrul CCR. Legea a fost adoptată pe 14 octombrie de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 150 voturi pentru, 71 împotrivă şi 8 abţineri. Liberalii, care s-au opus actului normativ, l-au atacat la Curtea Constituţională.

Pe de altă parte, judecătorii CCR am amânat, ieri, dezbaterile privind majorarea pensiilor cu 40%. Sesizarea Executivului la legea votată în Parlament va fi reiscutată pe 13 ianuarie, atunci când am putea avea o decizie privind majorarea pensiilor, relatează REALITATEA. 5 milioane de pensionari au stat cu ochii atintiți către Curtea Constituţională a României, și asta deoarece judecatorii urmau să dezbată majorarea cu 40% a pensiilor.

Guvernul a reclamat că majorarea pensiilor cu 40 de procente, adoptată de majoritatea parlamentară, este un act iresponsabil care nu ține cont de situația economică. Deși așteptată pentru astăzi, decizia a întârziat să vină iar până la urmă a fost amânată pentru anul viitor, mai exact pentru data de 13 ianuarie, când ar urma să aibă loc o nouă dezbatere pe margiea sesizării Guvernului Orban.

Guvernul a atacat la CCR, pe 13 octombrie, rectificarea bugetară care cuprinde și majorarea punctului de pensie cu 40%, și asta după ce PSD a abrogat articolul care prevede majorarea cu 14%. Parlamentul a votat majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare, amintește GÂNDUL. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani.

 În motivarea demersului său din luna octombrie la CCR, Executivul, citat de CAPITAL, a reiterat argumentele potrivit cărora „Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice”. Guvernul a mai acuzat faptul că parlamentarii nu au identificat clar sursele de finanţare pentru majorările propuse, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

DIGI 24 amintește că în urmă cu două săptămâni, Curtea a amânat o altă decizie importantă până după alegeri, cea referitoare la impozitarea pensiilor speciale.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.