Astfel, testele extinse arată o eficienţă de doar 70%, în condiţiile în care companiile Pfizer şi Moderna au anunţat anterior că vaccinurile dezvoltate de aceste companii au o eficienţă de 95%.
Totuşi, acest vaccin este mai ieftin şi poate fi stocat mai uşor decât cele două menţionate anterior. Premierul britanic Boris Johnson a salutat rezultatele publicate luni, numindu-le "fantastice".
BBC relatează că cercetătorii împlicaţi în elaborarea acestui produs au comprimat în 10 luni un proces de dezvoltare care, în mod normal, durează 10 ani.
Efect secundar neaşteptat: în ce condiţii eficienţa vaccinului Oxford poate creşte la 90%
La testarea pe scară largă au participat peste 20.000 de voluntari, jumătate dintre aceştia fiind din Regatul Unit iar jumătate, din Brazilia.
Rezultatele indică faptul că, din grupul celor care au primit vaccinul, 30 de persoane au dezvoltat infecţia cu COVID-19 iar din grupul celor care au primit o substanţă fără efect farmaceutic s-au infectat 101 persoane.
Un rezultat care îi bulversează pe cercetători este acela că eficienţa vaccinului AstraZeneca - Oxford creşte la 90% în cazul persoanelor cărora li s-a administrat doar o jumătate de doză, urmată de o doză întreagă la interval de o lună.
În cazul subiecţilor care au primit doze întregi la interval de o lună, eficienţa este de doar 62%. Savanţii nu s-au pus de acord asupra cauzelor acestui fenomen.
Program de vaccinare în masă, din decembrie, în Marea Britanie
Oricum, acest vaccin nu poate fi utilizat până la aprobarea sa de către organismele de reglementare din Regat.
Guvernul britanic a făcut o pre-comandă de 100 de milioane de doze, care ar trebui să fie suficiente pentru imunizarea a 50 de milioane de persoane.
Producătorul are 4 milioane de doze pregătite de livrare, cu perspectiva producerii altor 96 de milioane.
Guvernul de la Londra a anunţat în săptămânile anterioare că va aplica un program de vaccinare în masă din luna decembrie. Rezidenţii din azilurile de bătrâni şi îngrijitorii acestora vor fi primii beneficiari, urmaţi de personalul medical şi de persoanele cu vârste peste 85 de ani.
Alte articole pe același subiect
- Reuters: Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Oxford University a intrat deja în producție
- Cercetători britanici au iniţiat producţia „la risc“ a unui vaccin împotriva noului coronavirus
- Laboratorul care conduce detașat în cursa mondială pentru găsirea vaccinului contra Covid-19
- Coronavirus: Testarea pe oameni a vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford a început în Brazilia
- Veste extraordinară despre vaccinul împotriva COVID-19. Ce au descoperit cercetătorii
- Vaccinul anti-COVID dezvoltat la Oxford a fost testat pe voluntari. Ce au descoperit medicii
Comentarii
Adrian De ce ar fi rezultatele "dezamagitoare"? Cu 75% din doza totala se obtine acelasi rezultat ca celelalte vaccinuri in doza totala. Poate ca o doza initiala mai mica declanseaza un raspuns mai bun al organismului la a doua doza.
23 noiembrie 2020 17:34
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Arestarea lui Navalnîi, după otrăvire, este inacceptabilă
17 ianuarie 2021 21:52Valeriu Gheorghiță: Măsurile de prevenție ar trebui menținute până când vom avem un nivel de imunitate colectivă de circa 60-70%
17 ianuarie 2021 20:31Amenzi de peste 30.000 de lei în Centrul Vechi din București: Polițiștii au găsit petrecăreți în două localuri
17 ianuarie 2021 20:15Medicul Virgil Musta: Este absolut normal și chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccin
17 ianuarie 2021 19:51Campania de vaccinare împotriva COVID în România: Peste 204.000 de persoane vaccinate din 27 decembrie
17 ianuarie 2021 19:11Ziarele de astăzi
Praf în ochi, după instalare. Coaliția nu are majoritate pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră
La doar câteva zile după ce și-a preluat mandatul de senator și, ca urmare a înțelegerii avute cu cei de la PNL și UDMR, Anca Paliu Dragu (USR- Plus) a devenit președinte al Senatului, aceasta a demarat proiectul prin care...
Editorial
Campania de vaccinare antigripală este un insucces alarmant pentru vaccinarea anti-COVID
Procentele dezolante privind campania naţională de imunizare împotriva gripei sună ca sirena unei ambulanţe pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Un zgomot pe care doctorul Gheorghiţă, ministrul Voiculescu şi toţi reprezentanţii...