O prezență extrem de mică la vot și o pierdere majoră, în acest context, de puncte, pentru PSD și PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Plus, un scor foarte bun pentru USR PLUS, care va beneficia tocmai de prezența redusă la urne. Acestea sunt pariurile lui Miel Palada, sociolog, fost consilier al lui Victor Ponta, făcute într-o postare pe Facebook.

Postarea lui Mirel Palada, citată de UNIVERSUL: „Hai să va dau umpic din casă. Să știți ce-o să fie peste două săptămîni. Ghinion. Prima dată după mult timp cînd nu sînt de acord cu Dvs. O fi blat între PSD și PNL, nu zic nu. Dar realitatea în teren e cu totul alta. Lumea nu mai ascultă de ei. Nici primari, nici activiști. Are lumea un sictir în ea și o greață și o scîrbă de zile mari. În plus, din ce în ce mai mulți sînt speriați de Covid. Participarea la vot se duce în cap, se prăbușește la 30% (de la 40% – 45% cît ar fi de regulă la parlamentare)“.

Surpriză uriașă în sondaje, înainte de alegeri, anunțată de COTIDIANUL. Care sunt scorurile partidelor la jumătatea campaniei electorale? Răspunsul vine de la Cozmin Gușă. „Agentul COVID-19 urcă PSD la 33% și scade PNL LA 29%“. Este afirmația analistului politic Cozmin Gușă. Social-democratul afirmă că a primit datele din sondajele interne de la două partide, iar surpriza este uriașă. În afară de procentele menționate, trendul este unul de creștere pentru social-democrați, în timp ce liberalii sunt în cădere liberă.

„Ieri m-am interesat despre scorurile partidelor la jumătatea campaniei, și-am primit rezultatele sondajelor interne de la 2 partide, unul mare și unul mai mic, generate de cercetările a 2 institute diferite. Cifrele nu diferă mult, dar pentru analizarea trendurilor am realizat o medie aritmetică a scorurilor, care arată cam așa: PSD 33%, PNL 29%, USR-PLUS 14%, PMP 6%, UDMR 6%, PRO ROMÂNIA 4%, PER 2,5%, AUR 2%, PPUSL 1,5%, ALȚII 2% ; prezența la vot estimată este azi de 34%, ce-ar putea fluctua până pe 6 decembrie funcție de evenimentele ce s-ar putea genera în următoarele 2 săptămâni“.

Partidul lui Victor Ponta devine a patra forță politică și este în creștere în intenția de vot a românilor. Cel mai recent sondaj de opinie, citat de ANTENA3, arată că PRO România a atins un scor electoral de 8% și, astfel, devenind a patra forță politică, va putea astfel condiționa o viitoare formulă de guvernare. Primele locuri sunt ocupate de partidele mari, PNL și PSD, urmate la mare distanță de USR-PLUS.

PNL, PSD, USR PLUS și Pro România și-au prezentat anterior programele pentru guvernarea 2021-2024, analizate de ROMÂNIA LIBERĂ. Social-democrații vin și de această dată în fața alegătorilor cu un proiect ”PSD știe să guverneze bine” bazat pe creștere economică, dar și pe măriri de salarii și pensii. Deși doritori de a scăpa din „Epoca Dragnea”, social-democrații propun un program de guvernare bazat pe creșteri ale veniturilor populației, asemănător cu cel din 2016.

La rândul său, Alianța USR PLUS susține „Revoluția a Bunei Guvernări”, fără sinecuri și fără privilegii pentru aleși, după cum arată programul lor, citat de GÂNDUL. Programul USR PLUS este bazat mai degrabă pe lupta anticorupție și pe reformarea sistemului, chiar dacă unele dintre propuneri sunt încă neclare. Totuși, PSD și USR PLUS au și o țintă comună: impozite zero pentru salariul minim pe economie.

Din partea Pro România, Victor Ponta, se prezintă pe sine ca „prim-ministrul care scoate țara din criză”. Ponta propune câteva soluții pe care speră să le implementeze dacă va reuși să intre la guvernare în sprijinul unei alte formațiuni. Din bătălia în programe de guvernare, ROMÂNIA LIBERĂ observă că PNL promite creșteri mai mari decât PSD.

Pe de altă parte, partidele de dreapta împart deja pielea ursului din pădure pentru noua guvernare. USR-PLUS vrea Justiţia, UDMR vrea Cultura, PMP vrea diaspora, însă PNL n-ar vrea să împartă nimic. Liberalii visează la un guvern monocolor, susţinut în Parlament de partide-balama, care să fie recompensate cu funcţii din eşalonul doi al puterii, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL.

Dan Barna şi Dacian Cioloş mizează că PNL nu va putea forma o majoritate fără Alianţa USR-PLUS, prin urmare vor cere la negocieri ministerul Justiţiei, ministerul Fondurilor Europene, ministerul Educaţiei şi ministerul Mediului, susţin surse politice. Liderii PNL din jurul premierului Ludovic Orban ar prefera un guvern monocolor, format doar din miniştri liberali, susţinut în Parlament de o majoritate din care să mai facă parte PMP, UDMR şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.


Comentarii

xyz REVOLUTIONARII lu' Peste prajit, escrocii care primesc pensii din '89, de peste 30 ani, escrocheria cu certificate de "revolutionar" trebuie desfiintata urgent de Johanis - daca vrea sa ramana in istorie ca un Presedinte European! In prezent, la 30 ani de la Lovitura de Stat, numarul escrocilor "revolutionar" creste in fiecare zi, in ce Tara din Lume Bugetul Statului este secatuit de o sleahta autointitulata "revolutionari" ?

24 noiembrie 2020 10:35

Antinous Sondajele astea cufurite din găoaza Varanului și a altui anal Cozmin Gușă, plus analfabetul ăla de Mirel Palada care scrie între bucile internetului pe Feisbuci, citez, umpic, nu un pic cum e corect, nu sunt decât niște manevre și mănâreli mincinoase care vor fi demontate la momentul votului. Galeria de fotbal Pro Nihil a lui Ponta are cele mai mari șanse să nu intre-n noua turmă de dobitoace patrupede parlamentare, la fel și pemepula de partid a lui Băsescu, o altă adunătură de ratați și de coate-goale. Aș vrea să văd UDMR-ul la 4% procente ales de electorat, ca să nu mai aibă posibilitatea de a parveni și de împuți de șovinism viitoarea cocină parlamentară. Imbecilii ăștia anali se tot screm să ridice-n slăvi un PSD care e aproape în moarte clinică, o târâtură de partid mafiot stalnist împuțit care a ruinat România și și-a bătut joc de națiune totdeauna. Presimt că imediat după rezultatul votului, actuala conducere a PSD va demisiona ca urmare a rezultatului scrutinului, pentru că oricum vor lua o muie de n-o vor putea duce-n cârcă. Muie PSD!

24 noiembrie 2020 6:56

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.