Liderii politici au transformat tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț în temă de campanie electorală. Chiar dacă în mod oficial au anunțat că renunță la evenimentele electorale în aceste zile, liderii PSD și PNL se acuză reciproc pentru incendiul din secția ATI.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Lucian Micu, și-a anunțat, luni, demisia, pe care o va depune marți la prima oră: „Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica”. Decizia vine după ce 11 oameni și-au pierdut viața în incediul de la secția ATI a spitalului pe care îl conducea, amintește COTIDIANUL. Lucian Micu a fost numit la conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în urmă cu o lună și este al 8-lea director al spitalului numit în mai puțin de un an.

Premierul Ludovic Orban a spus, luni seara, că demisia directorului Spitalului Județean Piatra Neamț nu este suficientă, că ancheta penală trebuie să își urmeze cursul și toți cei vinovați trebuie să plătească, anunță JURNALUL NAȚIONAL. „Acolo este vorba de pierderea a 10 vieți omenești. Acolo se face o anchetă penală. Eu am dat dispoziție la toate structurile de subordonare guvernamentale să sprijine ancheta cu profesionalism și celeritate, astfel încât să fie identificați responsabilii.

Acolo există o răspundere uriașă și cei care sunt vinovați trebuie să fie pedepsiți. Cum să fie suficientă o demisie? Nu este suficientă o demisie. Cum să fie suficientă o demisie? Ancheta penală trebuie să identifice responsabilii și odată cu identificarea responsabililor trebuie să se facă toate demersurile pentru trimiterea în judecată a acestora”, a spus Orban, citat de GÂNDUL.

În ceea ce privește propria sa demisie, UNIVERSUL arată că Nelu Tătaru a afirmat, întrebat dacă s-a gândit să demisioneze din funcţia de ministru al Sănătăţii, că s-a gândit la ce însemnat această tragedie, la acei oameni care şi-au pierdut viaţa, la familiile acestora. El a adăugat că analizând aceste lucruri, deciziile pe care le va lua în continuare vor fi unele prin care va continua o activitate şi o reformă a sistemului medical românesc.

„Făcând o analiză vis a vis de aceste lucruri, deciziile pe care le voi lua în continuare vor fi cele în care voi continua o activitate şi o reformă a sistemului medical românesc”, a declarat Nelu Tătaru, întrebat luni dacă s-a gândit să demisioneze din funcţia de ministru.

În schimb, ROMÂNIA LIBERĂ constată că PNL și PSD continuă să se acuze reciproc, iar liberalii susțin că vina este a autorităților locale, respectiv CJ Neamț, condus de pesedistul Ionel Arsene. Potrivit premierului Orban, la Spitalul Judeţean de la Piatra Neamţ au fost făcute lucrări de construcţii fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

„S-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI, care era funcţională la etajul trei, la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute", a declarat premierul. Șeful Guvernului a reamintit că există o anchetă în curs, preluată de Parchetul General, și că a solicitat ca această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a prezentat mai multe documente, încercând să arate că spitalul avea avizele necesare. Documentele prezentate de Ciolacu cereau aprobare pentru ca sectia ATI să funcționeze la etajul 3, însă ea fusese mutată la etajul 2 chiar în ziua de sâmbătă înainte de incendiu, amintește DIGI24.

Din documente nu reiese că s-ar fi făcut cerere pentru această relocare, iar prefectul de Neamț a spus că această aprobare nici nu există. „Manipularea ordinară și minciuna peneliștilor trebuie să ia sfârșit! Iată avizele și autorizația DSP care demonstrează că secția ATI de la etajele 2 și 3 ale Spitalul Județean Neamț funcționa în legalitate. Orban și prefectul de Neamț trebuie să se oprească cu minciunile, din respect pentru cei care au murit acolo!”, susține Ciolacu.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru ar fi trebuit să-și de demisia după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț, este de părere Gabriela Firea. Mai mult, fostul edil al Capitalei susține, într-o postare pe Facebook, că acesta ar fi trebui să-și recunoască eșecul în ceea ce privește managementul pandemiei de coronavirus din România, anunță NAȚIONAL.

„Asta se numește sfidarea românilor! Cum ar zice Orban: câinii latră, caravana trece! Adică pot crede și spune orice românii, politrucii lui își văd în continuare de scaunele moi, de incompetența și corupția din ministere. Tătaru trebuia să-și dea demisia de la primele victime ale pandemiei! Pentru că este incapabil să aplice măsurile salvatoare din Europa. Le știe, i s-au adus la cunoștință dar le ignoră.

Nu vor testare, pentru a nu se ști numărul real de cazuri. Mă așteptam ca măcar după o astfel de tragedie să-și recunoască eșecul. Și el, și Orban care îl menține în fruntea Sănătății, în vremuri atât de grele, sunt complici la toate dramele din aceste zile”, a afirmat, citată de ANTENA3, Gabriela Firea, pe Facebook. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, întrebat fiind dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, că vinovăţia aparţine tuturor deoarece „am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”.

Cert este că tragedia de la Piatra Neamţ i-a redus pe liberali la tăcere. Cu excepţia lui Ludovic Orban, Nelu Tătaru (ministrul Sănătăţii) şi Marcel Vela (ministrul de Interne), ceilalţi lideri liberali au evitat să facă declaraţii pe subiectul celor întâmplate la Piatra Neamţ. Surse politice au precizat pentru ADEVĂRUL că blocarea comunicării publice a venit mai ales din teama liberalilor de a nu-şi atrage antipatia pe valul de emoţie creat.

De altfel, pe canalele interne ale PNL, organizaţiile au fost anunţate de duminică după-amiază să înceteze orice acţiune de campanie, la câteva ore după ce PSD anunţase public o asemenea măsură, însă liberalii nu au ieşit public să comunice acest lucru până la declaraţiile lui Ludovic Orban de duminică seară. Partidul aflat la guvernare, în acest caz PNL, riscă să fie taxat cel mai mult la alegerile parlamentare, în urma tragediei de la Piatra Neamţ. Cât de mult va fi afectat depinde de modul cum va gestiona situaţia în următoarele săptămâni.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Cine credeți că este vinovat pentru tragedia produsă la Spitalul Județean Piatra Neamț?


Comentarii

Lute Deci este al optelea director in timp de un an ,Joiane ,Sica nu va spune nimic,auzi un an , cum au ajuns incompetrentii astia acolo ,pusi de alti incompetenti ,de voi dar noi stim ca prostia nu doare la voi dar doare la rude ,la prieteni ,la copii !!!!!!!!!!!!

16 noiembrie 2020 19:45

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.