Timp de aproape două luni, autoritățile locale au fost nevoite să pună în aplicare mai multe hotărâri de Guvern prin care să oblige populația să poarte masca de protecție în spațiile deschise. Mai întâi, în anumite spații (printre care și falezele), apoi au generalizat această obligație în localitățile unde indicele de infectare cu noul coronavirus depășește rata de 1,5 la mie. După care, Executivul a decis să instituie permanent și oriunde această mască.

Ei, bine, la sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a realizat, în cele din urmă, că nu are bază legală să introducă o asemenea afectare a dreptului la libera circulație, întrucât Legea nr. 55/2020 permite instituirea obligativității măștii numai în spațiile închise. Astfel încât, prin OUG, a fost modificat articolul 13, litera „a”, eliminând sintagma „închise”, pentru a reglementa spațiile publice unde această restricție operează.

„Reparația” a fost făcută, cu încălcarea prevederilor constituționale care arată clar că îngrădirea unor drepturi fundamentale poate fi dispusă numai prin lege, iar ordonanțele de urgență nu pot fi emise, dacă ele afectează drepturile și libertățile constituționale. Mai mult, prin această reglementare, despre care specialiștii în drept susțin că este profund neconstituțională, guvernanții recunosc, indirect, că toate sancțiunile aplicate până în prezent pentru nepurtarea măștii în spații deschise nu au avut bază legală.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Oltean Constitutia actuala este UN RAHAT ! Demult trebuia organizat un referendum pentru a se aproba o noua Constitutie ! Nu inteleg ce fac politicienii, ce asteapta !

9 noiembrie 2020 19:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.