Începând de luni, România intră într-o nouă perioadă de 30 de zile de restricții. Nu atât de severe precum cele de la începutul pandemiei, dar suficient de dure ca să reapară declarația pe propria răspundere și masca purtată peste tot.

Astfel, anunță JURNALUL NAȚIONAL, în localitățile în care a fost depășită rata de infectare de 3 la mia de locuitori, circulația va fi restricționată pe timpul nopții, între orele 23:00 și 05:00, timp în care va reveni declarația pe propria răspundere. În același timp, dacă circulația va avea loc de la/spre serviciu, e necesară adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu. Premierul Ludovic Orban a precizat că cine nu se încadrează în situaţiile pentru care este permisă deplasarea noaptea, va fi amendat.

„Amenzile vor fi pentru nerespectarea regulilor. Dacă ești oprit de poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute, vei fi amendat. Aceasta masura nu am luat-o numai noi. Aceasta masura a fost introdusa in Franta, Spania, Se pare ca a dat rezultate. A crescut ferocitatea in transmiterea virusului. Rezista mai mult. Riscul de infectare este crescut. Pe mine mă doare inima, eu sunt un liberal”, a declarat Ludovic Orban, citat de EVENIMENTUL ZILEI.

Președintele Klaus Iohannis a participat la ședința de Guvern de ieri, la finalul unei zile în care s-a înregistrat un nou record negativ în România privind numărul de cazuri noi COVID, mai exact 9.714. „Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă, peste tot, unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționate, petrecerile, și cele publice și cele private, trebuie interzise.

Târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau din exterior, iar firmele și autoritățile trebuie să-și decaleze programul astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică permițând distanțarea suficientă între persoane", a spus, citat de ANTENA3, Klaus Iohannis, la începutul ședinței de Guvern.

Principalele decizii adoptate sunt prezentate de G4MEDIA.
Masca e obligatorie în toată țara pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de rata de infectare

Munca de la domiciliu: ”Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii.

Școlile și grădinițele, închise în toată țara: ”În toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line”.

Deplasarea pe timpul nopții în intervalul orar 23.00 – 5.00 va fi interzisă. Excepții: mersul la serviciu, mersul la doctor sau la farmacie, naveta, îngrijirea copiilor și a bătrânilor, decesul unui membru al familiei.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil; Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private
Suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară

Pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Obligația ca operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. Excepție vor face cei care fac livrări la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.


Comentarii

în România este permisă concurența, dar numai între Kaufland și Selgros. Doamne ferește să le permitem și băbuțelor din piețe să vândă vreo legătură de pătrunjel sau vreun kilogram de morcovi. De ani de zile, sute de primari și zeci de partide duc o luptă nemiloasă și eficientă împotriva bieților țărani care mai cutezau să-și vândă produsele și să rupă câteva sutimi de procente dintr-o piață dominată de marile rețele comerciale. Rând pe rând, mii de piețe agroalimentare au dispărut și au fost înlocuite de supermarket-uri. https://www.comisarul.ro/articol/cititi-asta!-sunt-cifre-si-date-care-va-vor-pune-p_1158473.htm

8 noiembrie 2020 8:18

Lute Bine ca sunt valabile doar o luna ca sa putem sa mergem la vot cei care stiu pe cine trebuie votat si sa sperie batranii mai tare ca sa nu mearga la vot ca ei sut de vina !!

6 noiembrie 2020 7:44

v Virusul este "intelegator" cu cei care merg la serviciu, nu se "ataseaza" de ei, mai ales daca au masca.

5 noiembrie 2020 22:25

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.