După Adrian Năstase și Liviu Dragnea, foști președinți ai Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, care a deținut aceeași funcție, a fost condamnat definitiv la închisoare, într-un dosar instrumentat de DNA. Al patrulea, Valeriu Zgonea a fost deja condamnat în primă instanță. 

Condamnarea lui Bogdan Olteanu a fost pronunțată pe data de 29 octombrie, chiar în ziua în care acesta a împlinit vârsta de 49 de ani. Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), care, amintește NAȚIONAL, a ocupat, la un moment dat, și a treia funcție în stat, prin prisma posturii sale de președinte al Camerei Deputaților, a aflat, joi, decizia definitivă a instanței în dosarul în care procurorii anticorupție l-au trimis în judecată, pentru acuzația de trafic de influență.

Condamnat în primă instanță la 7 ani de închisoare, prin decizia pronunțată de Tribunalul București, în decembrie anul trecut, Bogdan Olteanu – avocat de profesie – a făcut apel. Joi, judecătorii Curții de Apel București au dat decizia finală în privința acestui dosar, condamnându-l pe Olteanu la cinci ani de închisoare, potrivit ANTENA3.

Fostul președinte al Camerei a fost acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a sprijini numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţin procurorii.

Potrivit acestora, citați de GÂNDUL, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL. DNA-ul l-a trimis în judecată pe Olteanu în toamna anului 2016.

Olteanu a fost lider PNL în anii 2000, apropiat de Călin Popescu Tăriceanu, și a fost președinte al Camerei Deputaților (2006 – 2008), amintește G4MEDIA. Ulterior a devenit viceguvernator BNR. DNA l-a acuzat de trafic de influenţă și a cerut o pedeapsă de 10 ani închisoare în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

La ultimul termen al procesului reprezentantul DNA a declarat că la dosar există numeroase probe care dovedesc vinovăţia lui Bogdan Olteanu, printre care declaraţiile date de Sorin Ovidiu Vîntu, ale unor oameni de afaceri şi ale fostului guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu, dar şi înscrisuri bancare şi interceptări telefonice şi ambientale.

Bogdan Olteanu este cel de-al treilea șef al Camerei Deputaților care ajunge în spatele gratiilor, lista fiind completată de Liviu Dragnea și Adrian Năstase. În cazul celui de-al patrulea, Valeriu Zgonea, condamnarea la închisoare nu este definitivă, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. Cel de-al patrulea fost președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, se judecă în apel, pentru a desființa o sentință de condamnare la trei ani de închisoare cu executare.

Încarcerarea lui Bogdan Olteanu îngroașă lista liberalilor din vechiul PNL care au fost cercetați și condamnați. Foștii săi colegi de partid Tudor Chiuariu (ex-ministru al Justiției), Relu Fenechiu (fost ministru al Transporturilor) sau Decebal Traian Remeș (ex-ministru al Agriculturii) au primit condamnări cu executare sau cu suspendare. De asemenea, s-a încercat, fără succes, decapitarea altor nume grele din fostul PNL, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu, Cristian David sau Ovidiu Silaghi.


Comentarii

"Din adevarata activitate a Secției Speciale: niciun magistrat corupt prins în doi ani. Salariul Adinei Florea a crescut de 3 ori! Nu este acesta un lucru minunat? „Bineînțeles că da!”, ar răspunde imediat alde Savonea, Baltag, Gianny Stan, Adina Florea, Netejoru, Gârbovan, y compris Tudorel Toader"... si Iordache! Eficienta maxima in cheltuirea banului public, nu? Dati share oameni buni, sa se stie adevarul! P.S. si sa reamintim si cu costurile lunare ale acestei Sectii: Veniturile totale lunare ale celor sapte procurori care lucreaza in cadrul SIIJ sunt in suma de 191.210 lei (luna martie 2020). In acelasi timp, media lunara a cheltuielilor administrative este de 47.950 lei, iar media lunara a cheltuielilor de personal: 468.613 lei. Total cheltuieli: 516.563 lei pe luna! Ana Birchall.

30 octombrie 2020 8:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.