Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre Planul naţional de redresare şi rezilienţă pe care România îl va urma pentru a ieşi din criza generată de pandemia de coronavirus. Şeful statului a explicat, într-o conferinţă de presă ţinută la palatul Cotroceni, pe ce se vor duce 80 de miliarde de euro, bani europeni, în următorii 9 ani - Autostrăzi, Sănătate şi Educaţie. Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

"Am obţinut la reuniunea Consiliului Eurpean din iulie, circa 80 de miliarde de euro, fonduri europene destinate României, pentru următorii 9 ani.

O parte importantă din aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro le vom folosi pentru accelerarea economiei, în perioada post pandemiei în baza Planului Naţional de relansare şi rezilienţă.

Acest plan trebuie aprobat de CE până în luna aprilie a anului viitor.

Este vorba de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantarea tranziţiei climatic. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiilor noastre să se dezvolte durabil, pe termen mediu şi lung.

Fondurile reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastrutura energetică şi de mediu, de a implementa programe de digitatlizare în economie, în administraţie.

Sunt fonduri care vor permite investiţii majore în Educaţie şi Sănătate.

În cadrul întâlnirii de astăzi (cu Ludovic Orban), am discutat despre modalităţile concrete prin care România va putea accesa integral şi utiliza cât mai eficient aceste fonduri.

Am stabilit 12 direcţii prioritate: Sănătate, Educaţie, Digitalizare şi securitate cibernetică, Transport durabil, Combaterea schimbărilor climatice, Protecţia mediului, Energie, Eficienţă Energetică, Mobilitate Urbană, Mediu de Afaceri, Cercetare-inovare, Creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar.

Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali - Tranziţia verde şi combaterea schimbărilor climatice, Servicii publice, dezvoltare urbană şi valorificarea patrimoniului şi Competitivitate economică si rezilienţă.

Când spun că am încredere că Guvernul actual va reuşi să obţină banii puşi acum la dispoziţie de UE mă bazez pe fapte, nu pe opinii.

Atragerea de fonduri europene este deja la un nivel mult mai bun decât în guvernările anterioare. Sumele atrase de România din fonduri europene în ultimele 12 luni însumează 4,1 miliarde de euro, plus plăţile directe în agricultură.

Într-un singur an, rata absorbţiei a crescut de la 32% la 46%."


Comentarii

Uh, era să-mi dau duhul de emoție! Crezui că domnul Dulap Werner își aruncă blana ursului din pădure peste șale și veni să ne sperie â+în chip de Moș Crăciun. M-aș fi așteptat la o asemenea glumă proastă din partea domnului Putin nu de la plictisitul și plicctisitorul locatar de la Cotroceni, unde, să nu uităm, a fost instalat un sistem de încălzire a burlanelor, pentru ca, Domne fereștre, să nu-i cadă Dulapului vreun țurțure de gheață în scăfârlie. Țurțurele ca țurțurele, dar să nu se afle vreun nenorocit de coronavirus pe el!

29 octombrie 2020 17:58

Mihai Ramai fără cuvinte la discursul acestui presedinte.

29 octombrie 2020 7:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.