La o săptămână de la preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan a anunţat reorganizarea din temelii a instituţiei. De la 1 decembrie vor fi concediaţi 86 de angajaţi și doar 88 vor mai lucra în CJ.

Noul preşedinte a afirmat că mulţi angajaţi nu aveau "obiectul muncii", dar primeau lefuri mari, fondurile de salarizare cumulând 270.000 euro lunar, ba şi bonusuri de până la 50% pentru participarea în număr mare la proiecte europene insignifiante, anunță ANTENA3. Marţi, în prima sa conferinţă de presă susţinută în această funcţie, Bolojan a afirmat că "suntem nevoiţi să reorganizăm instituţia" şi "să depolitizăm activitatea CJ". Asta înseamnă "reducerea personalului de la 174 de posturi (n.r. – efectiv ocupate din cele 195 existente în organigramă), aşa încât din 1 decembrie ne propunem să rămânem cu 88 de angajaţi".

Bolojan, citat de EBIHOREANUL, a spus că a făcut o analiză "cantitativă" a muncii personalului CJ şi "am constatat câteva chestiuni care nu pot fi contestate", prima fiind faptul că "în aproape toate compartimentele schema de personal era supraîncărcată", iar o alta că "sunt structuri întregi fără obiect de activitate", dând ca exemplu structura care, scriptic, se ocupa de gestionarea ariilor protejate, în condiţiile în care "de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajaţii structurii aveau în realitate alte însărcinări".

Banii economisiţi astfel vor merge în proiecte de infrastructură, investiţii şi modernizare, mai spune Bolojan. Noul preşedinte al CJ a devenit primul care a făcut publice cheltuielile de salarizare a personalului instituţiei, arătând că lunar acestea se ridică la 270.000 euro, în condiţiile în care multe persoane plătite de CJ efectiv nu aveau "obiectul muncii". Bolojan a precizat că pe locurile eliberate prin concedieri "nu va fi adusă altă clientelă politică", "nu vom înlocui politrucii altora cu politrucii noştri".

Noul primar ales al oraşului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a explicat, la DIGI24, cum vede administraţia locală şi ce doreşte să schimbe în cadrul Primăriei. Ea spune că au fost făcute angajări “pe bază de pliculeţ, nepotisme”. „Nu aşa cum s-a întâmplat până acum, angajări făcute pe bază de pliculeţ, nepotisme, sunt o grămadă de fini, de cuscrii şi se moştenesc funcţiile din Primăria din Câmpulung. Dacă iese cineva la pensie, vezi că trebuie să vină fiul sau nepotul, sau finul. Lucrurile astea trebuie să se schimbe“, a afirmat ea.

Ilie Bolojan, fost primar al oraşului Oradea şi noul preşedinte ales al Consiliului Judeţean Bihor, a sfătuit-o pe să-şi administreze cu atenţie veniturile şi bugetul, astfel încât să poată face investiţii. Noul edil ales din Câmpulung Muscel susține, după cum remarcă NEWS.RO, că Primăria pe care o va conduce are un buget de 20 de milioane de euro, din care 14 milioane de euro se duc pe salariile angajaţilor, Bolojan replicând că acest buget de salarii este mai mare decât cel al Primăriei Oradea, care are un de șase ori mai mulți locuitori (200.000 față de 31.000 cât are Câmpulung Muscel).

Imediat, exemplul lui Bolojan a fost preluat și de alte administrații județene din țară. Și Noul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, liberalul Romeo Dunca, a anunţat concedieri masive din rândul administraţiei publice și vrea să dea afară circa 500 de angajați ai consiliului, anunță NEWSWEEK. Potrivit unei postări pe Facebook, Dunca are în vedere economii de 600.000 de euro lunar, în condiţiile în care o primă analiză a organigramei a relevat faptul că peste 500 de angajaţi sunt în plus.

„Noua organigramă la care se lucrează de zor va aerisi instituția și va da șanse doar celor competenți și dornici de lucru să se afirme în folosul cetățeanului căruia în sfârșit i-a venit rândul să fie respectat. Descoperim lucruri interesante și abia așteptăm să verificăm veridicitatea lor. De exemplu, se aude că muzicanții angajați la CJ au avut fond de salarii, într-un singur an, 1.300.000 lei. E greu de crezut, dar vom vedea…”, a anunțat Dunca, citat de UNIVERSUL.

Cele două exemple arată clar că aparatul bugetar este peste tot supradimensionat, iar restructurarea lui ar fi eliberat fonduri uriaşe, necesare în investiţii, sănătate, educaţie, constată ADEVĂRUL, care se întreabă: atunci ce l-a împiedicat pe Ludovic Orban să facă acelaşi lucru din noiembrie 2019, când a venit la guvernare? „Solidaritatea” prostească cu aparatul bugetar, plin de rude, pile, amante ale celor aflaţi la putere, în parlament şi în partidele politice? N-a vrut să-i supere, ca să aibă viaţă uşoară la guvernare?


Comentarii

Daniel Cel mai mare perdant este orbanel.Câștigul ar fi ptr români cu Bolojan.Până la proba contrarie pare un om capabil si integru, nu ca acest sica mandolina.

29 octombrie 2020 18:45

Oltean Doamne fereste ! Primul lucru ar fi sa trimita acasa 1 milion de oameni inutili, care dorm in birourile din administratie ! PNL-ul ar pierde clar guvernarea, cu 1 milon de manifestanti in strada !

29 octombrie 2020 12:07

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.