Liberalii pregătesc eliminarea lui Florin Iordache din fruntea Consiliului Legislativ, o sinecură pe care autorul celebrei OUG 13 a primit-o ca premiu de consolare de la PSD după ce a fost scos de pe listele pentru Parlament. În acest moment, Florin Iordache e numit pe viaţă în funcţie, pentru că legea nu prevede nici durata mandatului, nici posibilitatea de revocare a preşedintelui Consiliului Legislativ. Singura modalitate de a părăsi postul e demisia.

Legea gândită de PNL probabil va fi contestată de PSD la CCR, acolo unde social-democraţii încă au majoritate. Preşedintele CCR Valer Dorneanu are o relaţie foarte apropiată cu Florin Iordache, cei doi fiind colegi în PSD la începutul anilor 2000. Totuşi, liberalii susţin că legea va trece de filtrul Curţii, pentru că nu face altceva decât să stabilească durata unui mandat. Altfel spus, să pună lucrurile în matca normalităţii. ”Un mandat pe viaţă nu e constituţional”, susţin juriştii liberali, consultați de ADEVĂRUL. În plus, viitorul Guvern PNL va avea la îndemână şi varianta Ordonanţei de Urgenţă.

Deocamdată, Curtea Constituțională a României anunță că va dezbate, pe 4 noiembrie, cele două sesizări, ale PNL și USR, referitoare la Hotărârea Parlamentului nr.29 /2020 privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ anunță ANTENA3. După ce s-au acuzat reciproc de complicitate la numirea deputatului Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ, USR şi PNL au atacat, separat, la Curtea Constituţională hotărârea de numire.

Contestaţia are şanse mici de reuşită, susține GÂNDUL. Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ prevede, într-adevăr, o majoritate absolută, însă Constituţia stipulează o majoritate simplă (a celor prezenţi). Constituţia bate legea, prin umare Iordache are şane mari să rămână în funcţie, cel puţin până în primăvară. Demersul partidelor a venit mai degrabă de ochii lumii, după ce societatea civilă s-a revoltat în urma numirii lui Iordache, cel care în ultimii patru ani a măcelărit legislaţia penală şi legile Justiţiei la ordinul lui Liviu Dragnea.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Legislativ, a declarat miercuri că votul prin care contracandidatul său Florin Iordache a fost ales în această funcție nu este valabil. ”Legea prevede că președintele Consiliului Legislativ și șefii de secții se aleg cu majoritatea senatorilor și deputaților. Iordache a fost ales cu jumătatea celor prezenți”, a explicat, citat de G4MEDIA, Augustin Zegrean.

El a mai precizat că a aflat că va candida pentru șefia Consiliului Legislativ ieri la ora 12:00, exact la expirarea termenului de depunere a candidaturilor. Zegrean a spus că a fost sunat pentru a fi anunțat de candidatură de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

În locul lui Florin Iordache, PNL vrea să-l instaleze tocmai pe Augustin Zegrean, susţin sursele citate de ADEVĂRUL. Liberalii vor să se revanşeze astfel faţă de fostul preşedinte al CCR, care a fost învins de Florin Iordache la votul de marţi. Deşi i-au promis că se vor mobiliza la vot, liderii PNL au adus în plen doar 40 de parlamentari din 113, prin urmare Zegrean a pierdut categoric în faţa candidatului PSD Florin Iordache.

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, spune că cei care minimizează importanța avizelor date de Consiliul Legislativ greșesc, iar Florin Iordache, noul șef al instituției, ”poate pune în dificultate sau chiar poate bloca activitatea oricărui guvern și Parlament”, anunță HOTNEWS. ”Nu, nu este o glumă proastă ci este tristul adevăr! Da, ați citit bine! Din funcția de președinte al Consiliului Legislativ, Iordache poate pune în dificultate și chiar bloca activitatea oricărui guvern! Cum poate face acest lucru?

Simplu: aplicând prevederile art. 79 din Constituție și ale art. 4 din legea nr.73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care prevede că "Proiectele de ordonanțe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului NUMAI cu avizul Consiliului Legislativ, în termenele stabilite în art. 3 din lege: de 10 zile, 2 zile, respectiv de 24 de ore"!”, scrie Birchall pe Facebook.

Scandalul generat de alegerea lui Florin Iordache în conducerea Consiliului Legislativ putea fi prevenit și putea fi evitată numirea acestui politician ultra toxic într-o sinecură bănoasă, din care va putea face rău în continuare României, susține NEWSWEEK. Faptul că poziția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață era un fapt cunoscut. În august anul acesta, chiar un deputat liberal, Dumitru Oprea, a atras atenția în Parlament despre această aberație: legea de funcționare a consiliului prevede doar proceduri de numire a șefilor, dar nu și de revocare sau de încheiere a mandatelor. Nu a interesat pe nimeni atunci.

Mai mult, Consiliul Legislativ era controlat de două decenii de PSD, căci fostul președinte a fost numit în 2001, când președintele României era Ion Iliescu, iar Parlamentul era dominat de partidul al cărui lider era pe atunci Adrian Năstase.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia:  Sunteți de acord cu numirea lui Florin Iordache, autorul „ordonanței 13“, la conducerea Consiliului Legislativ?Comentarii

Voi, garanția eșecului. Voi, oceanul de otravă, oglinda României strâmbe, în care hoția e virtute, iar minciuna ține loc de adevăr. Voi, cu toate audiențele voastre fără egal, cu toate milioanele supte din bugetele publice, voi, cu toate bombele bombelor și priceperea voastră în rele, n-ați reușit nici de data asta. Alegătorii v-au întors spatele. Valul de orori scuipat seară de seară la comandă, mereu în direcția greșită, vi s-a întors în față. Ați ridicat un val de indignare, așa cum ați reușit de fiecare dată când ați intrat în scenă voi, apostolii răului, cu fauna voastră pestriță de lătrăi. D. Tapalaga.

25 octombrie 2020 8:45

ursuleanu intrebare?In afara de lovituri, crime si teroare de sorginte stalinist nazista cu ce se mai face cunoscuta gruparea de mare criminalitate socio economica PNL/Orban/Iohannis? in fapt PNL, USR au votat numirea lui Florin Iordache in fruntea Consiliului Legislativ doar pentru faptul ca habar nu au ce este Consiliul Legislativ. Cand au aflat ce au facut impotriva lor insisi PNL/Iohannis a trecut la violenta extrema, numai ca iarasi se vor face de rasul tuturor. Gabditi-va ca acesti criminali iohannisti pot vota orice numai sa se bage in seama, pot aduce tara si mai jos decat au adus-o in prezent. PNL/Iohannis/orban se doveste a fi o grupare criminala impotriva tarii, PNL/Iohannis/Orban nu este partid politic, a incalcat art.46 din legea 14/2003 ,legea partidelor politice si cu ultima infractiune savarsita la alegerile locale , deci PNL/Orban trebuie scos in afara pluralismului politic romanesc.

24 octombrie 2020 11:04

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.