Agenția spațială americană a anunțat cu mândrie că sonda a atins asteroidul de pe suprafața căruia trebuie să preia mostre de la sol pentru a afla mai multe despre „ingredientele” originale ale sistemului solar. La patru ani de la lansare, sonda americană Osiris-Rex a reușit să atingă asteroidul Bennu, marți, în încercarea de a preleva câteva zeci de grame de praf și rocă, o operațiune de înaltă precizie la 330 de milioane de kilometri distanță de Pământ.

„Multe ar putea merge prost, deoarece nava spațială are aproximativ dimensiunea unei camionete, iar asteroidul conține o mulțime de roci”, a spus Lucy Lim, specialist NASA, într-un interviu anterior. „Așadar, trebuie să mergem printre pietre pentru a obține eșantionul și a fost necesară multă planificare pentru acest slalom”.

Succesul deplin al operațiunii va fi cunoscut însă peste câteva zile. „Totul a decurs perfect”, a anunțat la câteva minute după contact, Dante Lauretta, șeful misiunii, care, emoționat, a ajuns să declare că echipa „a scris o pagină de istorie astă seară”. În noaptea de marți spre miercuri, Osiris-Rex a început să trimită imaginile operațiunii precum și numeroase date, care vor oferi primele indicii dacă a reușit sau nu să colecteze complet o probă de pe asteriodul Bennu.

Integral pe Evenimentul ZileiComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.