Ludovic Orban a anunțat, ieri, după ședința liberalilor pentru validarea listelor de candidaţi, că există miniștri care nu vor candida la alegerile parlamentare din decembrie. Potrivit liderului liberal, listele au fost validate cu foarte mici modificări, anunță UNIVERSUL.

Orban a făcut astfel referire la susținerea candidaturii ministrului apărării, Nicolae Ciucă, acesta ocupând prima poziție pentru Senat în Dolj. Premierul Ludovic Orban anunţă că ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal şi va candida pentru Parlament. Orban spune că este onorat de decizia lui Ciucă şi că îl va propune „personal” drept candidat pentru un mandat de senator.

 „Domnul ministru Ciucă este coleg cu noi, a lat decizia de a veni alături de noi în PNL. Este o onoare pentru mine că domnul ministru Ciucă a decis să facă acest pas de implicare. Domnul Ciucă şi-a servit ţara şi până acum şi îşi va servi ţara şi de acum încolo. Va fi candidat la Parlament. Personal, ca preşedinte aş partidului, îl voi propune candidat pentru Senat”, a declarat, citat de ADEVĂRUL, duminică după amiază preşedintele PNL, prim-ministrul Ludovic Orban.

Întrebat despre candidaturile unor membri ai Executivului, Orban a explicat că la întocmirea listelor s-a ţinut cont de unele criterii, între care rezultatele de la alegerile locale, anunță COTIDIANUL. „Există o ierarhizare a listelor, făcută după anumite criterii. Doamna ministru Anisie este preşedintele PNL Sector 2, iar la Bucureşti am ţinut cont de nişte criterii legate de rezultatele obţinute de organizaţii, iar doamna ministru Anisie este pe loc eligibil“ a afirmat liderul PNL.

Pe listele PNL, observă ANTENA3, se regăsește majoritatea miniștrilor, cu excepția lui Marcel Boloș - „liberal dar și preot misionar, preferă să slujească” și a ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu - „care este diplomat, nici nu am discutat”, a mai precizat Ludovic Orban. Printre ceilalți candidați Orban i-a menționat pe Mara Mareș, Ionuț Stroe, Violeta Alexandru, Florin Cîțu, Ionel Dancă. „Sunt o serie de colegi care nu se mai regăsesc pe listă, fie pentru că nu și-au mai depus candidatura, datorită unor conjuncturi apărute”.

În Capitală, competiţia este mare. Organizaţia nu face parte din filialele performante ale liberalilor, aşa că, dacă rezultatul de la locale se repetă, le-ar reveni 5 mandate de deputat şi 3 de senator, susține GÂNDUL. Liberalii speră însă să obţină cu cel puţin 6 procente peste scorul de la locale şi să aibă astfel 7-8 locuri de deputat.

Ludovic Orban este primul pe lista electorală pentru Camera Deputaților, conform deciziei luată duminică de organizația PNL București. A doua poziție este ocupată de Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale. Urmează Cristina Trăilă, Antonel Tănase, Sebastian Burduja, Cristian Băcanu, Pavel Popescu, Daniela Nicolescu, Cristina Grigorescu, Bogdan Tiniche, Alexandru Moraru și Violeta Vijulie.

Pentru Senat, PNL București a stabilit pentru primele locuri următorii candidați: Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, și Monica Anisie, actualul ministru al Educației, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Lista pentru Senat este completată de Matei Dobrovie și Ligia Popescu.

De altfel, Violeta Alexandru este singurul lider de filială, care deşi a obţinut sub 27% la locale, a reuşit să îşi păstreze funcţia. Toţi ceilalţi 7 preşedinţi de organizaţii aflaţi în această situaţie au fost nevoiţi să se retragă. Ludovic Orban le-a spus într-o şedinţă “Tot ce este sub 27%, trebuie să plece.”

Prin comparație cu alţi ani electorali, liberalii speră acum la un scor de peste 35%, adică cu aproximativ 70 de mandate în plus în Parlament faţă de 2016. DIGI24 susține că ar avea astfel suficiente locuri pentru a mulţumi şi pe membrii Guvernului, şi pe liderii din teritoriu, dar şi pentru a recompensa traseiştii care i-au ajutat să dea jos Guvernul Dăncilă şi să menţină în funcţie Executivul Orban.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.