Scenariul care se prefigura încă de săptămâna trecută pentru București, dar și pentru alte orașe din țară, devine realitate. Capitala intră în scenariul roșu, ca urmare a depășirii ratei de infectare cu coronavirus de 3 la mia de locuitori. Autoritățile reușesc să pornească cu stângul și să se contrazică atât asupra măsurilor care vor fi impuse cât și asupra ratei reale de infectare.

Se închid școlile, teatrele, cinematografele, restaurantele și cafenelele din spațiile închise ale Capitalei, a anunțat, ieri premierul Ludovic Orban. Acesta, citat de ANTENA3, a precizat și principalele măsuri, după ce rata de infectare a ajuns la 3,02 la mia de locuitori: obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, alături de spațiile închise; suspendarea cursurilor școlare și organizarea orelor în sistem online în toate școlile; suspendarea activităților în teatre, cinematografe, resutaurante, cafene în spații închise.

Măsura va valabilă pentru două săptămâni, pentru a reduce rata de răspândire a virusului, precizează EVENIMENTUL ZILEI. Comitetul municipal pentru Situații de Urgență va trebui să gândească un plan de implementare, a adăugat premierul. În ce privește neliniștea părinților, premierul a spus că există o ordonanță de urgență în curs de adoptare, care va fi adoptată săptămâna viitoare marți sau miercuri și care prevede asigurarea a 75 % din salariu pentru un părinte care stă acasă cu copilul.

Premierul a adăugat că, în opinia sa, odată ce DSP a transmis rata de 3,02, „nu se mai poate întoarce situația”: „Nu văd un motiv pentru care se poate întoarce”.

Pe de altă parte, remarcă COTIDIANUL, Monica Anisie, ministrul Educației, anunțase că elevii vor merge în continuare la școală, luni, 19 octombrie, în ciuda ratei de infectare care a depășit 3 la mia de locuitori în București. Ministrul Educației a explicat că elevii și copiii de grădiniță din București se prezintă la unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederie din ordinul comun, activitățile fiind desfășurate în conformitate cu scenariul galben, ca până acum.

„Dacă nu există o decizie din partea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, școlile și grădinițele vor funcționa în scenariul doi, exact cum este prevăzut în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării. Mâine (astăzi n.r.) dimineață la ora 8:00 am convocat la Inspectoratul Școlar al Municipiului București inspectorii școlari de sectoare și inspectorii generali adjuncți pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice în sistem online", a declarat Monica Anisie pentru EDUPEDU.RO.

Cursurile față în față în Capitală vor fi suspendate cel mai probabil de marți, spune ministrul Educaţiei Monica Anisie, care a mai precizat că decizia de suspendare a cursurilor trebuie luată de Comitetul Municipiului pentru Situații de Urgență București. Astfel, explică DIGI24, astăzi, activitatea în şcoli şi grădiniţe se va desfăşura în scenariul 2, hibrid. Întrebată de ce nu se ia decizia acum, ministrul Educaţiei a spus că DSP are la dispoziție 24 de ore să comunice comitetului rata incidenței cumulate, iar prefectul trebuie să convoace acest comitet.

Tot ieri, remarcă GÂNDUL, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat însă că nu va fi convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. „În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci dacă astăzi s-a anunţat, 48 de ore înseamnă luni şi marţi. 3,02 e foarte puţin depăşit ca să panicăm lumea. O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni, e comunicată rata aferentă celor 14 zile anterioare", a declarat Gheorghe Cojanu.

Primarul încă în funcţie al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminică, la ANTENA3, că spitalele din subordinea Primăriei sunt pregătite să intre în scenariul roşu, dar susţine că populaţia Capitalei nu este cea la care se raportează autorităţile, ci una mult mai mare, de 2,2 milioane de locuitori. populația reală este de aproape 3,5 milioane iar rata de infectare nu ar fi de 3 la mie.

În plus, spune Firea, citată de NAȚIONAL, Bucureştiul nu poate intra încă în scenariul roşu, aşa cum arată datele, pentru că prefectul Capitalei este în concediu. „Prefectul este în concediu, nu putem noi convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Politicienii preferă să se îmbolnăvească toți elevii, toți părinții, toți bunicii, toți nepoții doar ca să nu închidă școlile, pentru că un sondaj făcut relevă că peste 70% din părinți nu vor să se închidă școala”, a declarat Gabriela Firea.


Comentarii

Numai proștii bătuți în cap nu știu asta! Așa-zisa pandemie va da înapoi abia atunci când cel puțin 60% din prostime va „trece prin boală”, iar cei care vor scăpa se vor imuniza. Chestia cu vaccinurile ce se tot amână (în afară de cele scoase de bestia de Putin) nu este decât un paliativ. Idioții ce conduc Românica fac și ei niște joculețe în sprijinul jocului cel mare. Ar fi trebuit să urmeze exemplul Suediei, care a optat pentru imunizarea „de gloată”, dar au uitat, totuși, să-și protejeze bătrănii. Acum. azilele de bătrâni au devenit în Suedia cetăți anticovid inexpugnabile, dar, din păcate, cu oarece întârziere. În schimb, pentru populația activă problema este ca și rezolvată, iar țara nu trece prin convulsiile economice ale carantinării. Suedezii au o trăsătură națională remarcabilă, aceea de a nu se grăbi cu soluțiile până nu le examinează în profunzime. Tăntălăii ce conduc Românica se aruncă după primul pârț la modă lansat în mUE prin imensul aparat birocratic al acesteia. Iar guvernanții români, de regulă mai catolici decât Papa, fie ei băștinași sau alogeni, pleacă după fentă!

19 octombrie 2020 9:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.