Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liberalii îşi fac deja planul pentru viitorul guvern și nu vor renunţa sub nicio formă la funcţia de premier și la câteva ministere pe care le consideră importante. Dar și alianța USR- PLUS va avea o propunere de premier, ceea ce arată că cele două forțe piolitice nu au ajuns la niciun acord în ceea ce privește o viitoare alianță electorală pentru alegerile parlamentare.

Potrivit unor surse citate de ANTENA3, liderii PNL nu vor renunţa sub nicio formă la funcţia de premier, pentru care îl propun din nou pe Ludovic Orban. În plus, chiar dacă vor face alianţă cu cei de la PMP, USR sau UDMR, sunt ministere pe care liberalii nu le lasă din mână sub nicio formă. Este vorba despre cele care împart banii publici, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Ministerul Dezvoltării regionale şi Ministerul Economiei.

În plus, sunt şi alte portofolii la care liberalii nu vor renunţa, precum Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, dar şi Ministerul Transporturilor, unde favorit rămâne Lucian Bode. De asemenea, mai sunt portofoliile unde Klaus Iohannis şi-a impus oamenii, cum sunt cel de la Externe, condus de Bogdan Aurescu, sau de la Apărare, condus de Nicolae Ciucă.

Co-preşedintele USR Dan Barna anunţă că, după alegerile parlamentare Alianţa USR-PLUS, va avea o propunere pentru funcţia de premier, iar miza alianţei este de a obţine cât mai multe mandate în Parlament. „Având un grup parlamentar puternic, putem discuta de o coaliţie de guvernare cu PNL. Deci, o să vedem care sunt rezultatele electorale, în funcţie de asta o să vedem ce coaliţie va fi necesară”, afirmă Dan Barna, citat de NEWS.RO.

„Vom avea o propunere de premier. Da, vom avea propunere de premier, sperăm că avem un rezultat electoral care să ne ducă într-o zonă în care să putem pretinde şi guvernarea, în funcţie de ce vor decide românii, evident, vom fi acolo pentru următoarea guvernare”, a declarat Dan Barna, miercuri seară, într-o emisiune la TVR.  Întrebat dacă se va opune unei coaliţii de guvernare în care să fie cooptat şi PMP, liderul USR a evitat un răspuns tranşant, remarcă UNIVERSUL.

Se duc lupte grele în ultimele zile în interiorul USR PLUS pentru un loc în Parlament. Partidul trebuie să valideze listele până la mijlocul lunii octombrie, iar fiecare filială trebuie să transmită lista aprobată de Conferințele Județene până pe 11 octombrie. La finalul săptămânii sunt programate conferințe în toată țara, unde delegații vor vota fizic lista pentru Parlamentare. Marea bătălie se duce pentru delegații care vor stabili cine sunt viitorii parlamentari. „Este măcel în partid”, a declarat pentru DIGI24 unul dintre liderii USR PLUS.

Nu în ultimul rând, liberalii vor să întindă mâna pentru cooperarea cu PMP, partid considerat serios în ceea ce priveşte o eventuală guvernare după alegerile din 6 decembrie, în condiţiile în care oamenii lui Băsescu au sprijinit PNL în ultimul an, inclusiv în momentele în care Orban şi echipa sa au luat decizii controversate (asumarea răspunderii pe buget, 15 ordonanţe de urgenţă cu o zi înainte de moţiunea de cenzură din februarie etc.).

Surse liberale, citate de ADEVĂRUL, susţin că PMP e un partener care, spre deosebire de USR-PLUS, nu va încerca să îi atace din interior, ci va colabora, pentru că urmăresc să-şi menţină cât mai mulţi oamenii în funcţii la stat. Dovadă stă faptul că şi acum PMP are oameni în majoritatea structurilor de conducere de la centru, dar şi în teritoriu.

Și UDMR vrea la guvernare, anunță GÂNDUL. Kelemen Hunor, președintele UDMR, a admis, marți, că organizația pe care o conduce este interesată, ca orice partid, să participe la guvernare și că ar fi de dorit o majoritate de centru-drepta, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, în perspectiva cărora se declară optimist. Potrivit liderului maghiar, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, România va avea nevoie de stabilitate politică și că în măsura în care aceasta va depinde de UDMR, atunci „va exista”.

Întrebat dacă în majoritatea de centru dreapta include şi USR PLUS, în condiţiile în care au existat disensiuni, Kelemen Hunor, citat de CAPITAL a spus: „În primul rând, noi nu am avut mai multe discuţii şi dispute cu USR-ul decât a avut USR-ul cu noi. (…) De foarte multe ori USR-ul în Cameră, în Senat ne-a susţinut. Pe de o parte. Pe de altă parte, eu n-aş putea să afirm despre USR că este de centru dreapta. Vom vedea unde sunt. În acest moment sunt mai mult spre stânga...”.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.