Alianța USR-PLUS, pe cale să devină un singur partid, ca urmare a deciziei de fuziune, stă pe un butoi cu pulbere, la doar o săptămână după finalizarea alegerilor locale. Trei facțiuni se înfruntă în prezent pentru poziții eligibile pe lista care va fi depusă la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie.

O aripă, cea mai influentă, este cea a lui Dan Barna, alta controlată de Dacian Cioloș și o a treia, oarecum în consonanță cu a doua, controlată de Nicușor Dan. Conform surselor citate de JURNALUL NAȚIONAL, Dan Barna dorește să impună cele mai multe nume pe lista pentru Senat și Camera Deputaților din aripa USR care îi este fidelă.

Că cei care l-au criticat până acum pe Dan Barna au șanse mai puține să prindă un loc în Parlamentul României. Cei care ar urma să nu se mai regăsească pe listele pentru viitorul Parlament din tabara lui Barna, ar fi Vlad Alexandrescu și Cosette Chichirau, susține ANTENA3. Dar demersul lui Dan Barna pare să-i fi înfuriat foarte tare pe adepții lui Nucușor Dan, din interiorul Uniunii.

De altfel, încă din timpul campaniei electorale, mai multe voci din această zonă a spectrului politic acreditau ideea că, odată ce Nicușor Dan va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei, poziția lui Dan Barna devine una șubredă. Un astfel de exemplu este acela că Nicușor Dan l-a ales să-i fie viceprimar pe PLUS-istul Vlad Voiculescu.

Mai mult, Clotilde Armand, care își revendică poziția de primar al Sectorului 1, este un vechi combatant USR, fiind considerată, de asemenea, mai apropiată de Nicușor Dan decât de Dan Barna, susține JURNALUL NAȚIONAL. Iar victoria din alegeri, mai ales de la București, ar îndreptăți această facțiune ca, împreună cu PLUS, să dețină mai multe locuri pe listele afarente alegerilor parlamentare.

Demersul lui Dan Barna i-a înfuriat și pe aliații de la PLUS, care doresc și ei să aibă un cuvânt de spus în legătură cu acest subiect. Concret, explică ADEVĂRUL, partidul lui Dacian Cioloș vrea paritate de unu la unu cu cei de la USR. Este greu de spus cine se va putea mulțumi cu mai puține locuri însă este foarte probabil ca dezavantajul să fie în zona celor de la PLUS, partidul lui Dacian Cioloș.

Situația este cu atât mai încurcată cu cât toate cele trei tabere negociază și cu cei de la PNL, cu care, teoretic, după alegerile parlamentare, ar trebui să intre într-o coaliție de guvernare. Iar pârghia de negociere cea mai importantă, care are acces inclusiv la președintele României, Klaus Iohannis, este proaspătul ales primar general al Capitalei, Nicușor Dan.

CURENTUL susține că Nicușor Dan a dorit să-și asigure o majoritate confortabilă și în Consiliul General al Bucureștiului pentru a putea trece proiectele la vot așa că a negociat un post de viceprimar pentru Mihail Neamțu de la PMP. Cu Vlad Voiculescu a mers încă din campanie în tandem, acesta fiind viceprimar pe domeniul Sănătății.

Președintele PNL Ludovic Orban anunțase că partidul pe care îl conduce va aproba în Biroul Politic Național un proiect care prevede colaborarea cu PMP în consiliile județele și locale din țară, inclusiv în Consiliul General al Municipiului București. Premierul, citat de GÂNDUL, a amintit că PMP este un aliat al PNL la guvernare, chiar dacă a existat o candidatură separată a lui Băsescu la alegerile locale.

Așa că ieri PNL a aprobat alianța cu PMP, iar protocolul va fi valabil în toată țara. Anunțul a fost făcut de liberalul Robert Sighiartău, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL. Cele două partide vor colabora în consiliile din toată țara, anunță MEDIAFAX.

„În cadrul Biroului Executiv am votat și ratificat protocolul de colaborare în plan local între PNL și PMP. După cum bine știți, PMP se află la guvernare alături de PNL, face parte din aceeași familie politică a Partidului Popular European. Am luat decizia ca în toate consiliile locale și consiliile județene să avem un protocol de colaborare“ a declarat anunțat Sigartău.

Reprezentantul PNL a mai dezvăluit faptul că obiectivul partidului este câștigarea alegerilor parlamentare din decembrie și că discuțiile despre eventualele coaliții pentru formarea unei majorități în Parlament vor avea loc după scrutin.

Imediat, PMP s-a autoproclamat a treia formațiune politică din România, constată JURNALUL NAȚIONAL. Liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a scris pe contul său de Facebook că formațiunea pe care o conduce este a treia din România, după PSD și PNL. „Astăzi, PMP este al treilea partid ca număr de aleși locali. Avem, după PSD și PNL, cei mai mulți primari și consilieri în întreaga țară”, a anunțat acesta.


Comentarii

Cititor Aritcol menit sa bage batul prin gard.De, si presa trebuie sa traiasca

6 octombrie 2020 13:26

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.