Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Datele alegerilor locale furnizate de Biroul Electoral Central oferă o viziune extrem de interesantă a efectelor fracturii care a avut loc în ultimii ani pe scena politică, în special pe partea stângă a eșichierului. Spre deosebire de partea dreaptă, care a făcut un compromis major pentru a câștiga Primăria Capitalei, zona de stânga nu a reușit să se așeze la aceeași masă, pierzând cinci primării de sector și Primăria Generală, constată JURNALUL NAȚIONAL.

Deși PSD a pierdut cea mai importantă funcție de primar din țară, liderul PSD nu vede un final de carieră politică pentru Gabriela Firea ci o vede, alături de PSD, în parlament anunță REALITATEA. „Mi-aș dori să candideze pentru un post în Parlament. Consider că trebuie să fie în continuare în linia întâi a PSD. Rezultatul partidului se datorează în mare măsură și doamnei Gabriela Firea”, a spus Ciolacu.

Nici Gabriela Firea nu consideră că are motive să facă un pas în spate. „La Bucureşti am dublat scorul politic, de la 16% la europarlamentare la 33%, iar eu am obţinut un scor de 38%, foarte onorant în condiţiile date, în care am avut tot Guvernul împotriva mea, toţi banii de la Guvern împotriva mea, s-au focusat toţi cu o campanie deşănţată negativă la adresa mea ca persoană, în primul rând”, a declarat Firea, citată de ANTENA3.

Mai mult, aceasta a dat primul semnal că acceptă propunerea liderului PSD, Marcel Ciolacu. „De ce să fac un pas înapoi?(…) Eu o să mă zbat în continuare pentru București din postura de parlamentar”, a mai spus Gabriela Firea. În plus, i-a criticat pe politicienii de centru stânga că nu i-au oferit sprijin, așa cum au făcut cei de dreapta pentru Nicușor Dan. Referitor la cauzele pentru care a pierdut alegerile de duminică, ea menționează „un cumul de factori”.

„Am avut un sentiment. Dreapta s-a unit. În zona centru stânga nu s-a reușit. Oameni care ar fi putut să pună umărul au făcut tot ceea ce a ținut de ei să mă lovească cot la cot cu adversarii mei. Dacă de la inamici accepți mai ușor anumite critici, atunci când cei din familia ta te lovesc, de multe ori pe la spate, cum se spune – cuțitul în spate, e dureros”, a explicat Gabriela Firea, citată de COTIDIANUL.

Pe de altă parte, remarcă ADEVĂRUL, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu pune tunurile pe Firea: „Ea s-a împotrivit alianţei pentru Bucureşti. A candidat atât de singură încât s-a ferit foarte tare şi de propriul partid“.  „Alianţa care putea să-i mai aducă un nou mandat de primar general a fost refuzată chiar de ea. Nu putem acum să acceptăm falsificarea adevărului doar pentru ca dna Firea să-şi poată găsi scuze pentru dezastrul pe care l-a provocat la Capitală.

ALDE, Pro România şi PSD au fost în discuţii foarte avansate pentru realizarea unei alianţe la alegerile locale, care ar fi urmat să se transforme într-o alianţă şi pentru alegerile parlamentare. De altfel, ALDE a realizat acest gen de alianţe cu PSD-ul într-o serie de judeţe, alianţe care în cele mai multe situaţii s-au dovedit de succes. În momentul în care s-a ajuns la alianţa pentru Bucureşti, dna Firea s-a împotrivit alianţei, iar preşedintele PSD, dl Ciolacu, a declarat că nu vrea să-i impună o alianţă pentru a nu fi considerat responsabil în cazul unui eşec!“ a scris pe pagina sa de Facebook liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, citat de UNIVERSUL.

Ulterior, Gabriela Firea și-a nuanțat declarația inițială și susține că de vină pentru faptul că nu a existat o alianță între PSD, Pro România și ALDE pentru București este liderul Pro România, Victor Ponta. Firea spune că „artizanul distrugerii alianței de centru-stânga este Victor Ponta, care dorește să fie președintele țării”. Întrebată cum răspunde criticilor lui Călin Popescu Tăriceanu, care o acuză că nu și-a dorit o alianță la alegerile locale cu ALDE și Pro România și că a provocat „dezastrul” din București, Gabriela Firea, citată de DIGI24, a spus:

„Cred, de fapt, că artizanul distrugerii alianței de centru-stânga în București este domnul Victor Ponta, cel care urmează o carieră politică personală, dorește să fie președintele țării. Îi incomodam foarte mult și pe dumnealui, nu doar pe domnul Nicușor Dan, dacă aș fi câștigat primăria, pentru că așa se spune, că primăria Capitalei este o trambulină pentru prezidențiale”, a adăugat Gabriela Firea.

Și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că Victor Ponta este vinovat de faptul că nu s-a făcut o alianţă a partidelor de stânga pentru alegerile locale la Bucureşti, dar a adăugat că va colabora cu acesta în continuare, anunță AGERPRES. Întrebat dacă mai este loc de colaborări post electorale cu Victor Ponta după declaraţiile pe care le-a făcut Gabriela Firea despre acesta, Ciolacu a spus:

„Bineînţeles că sunt discuţii (despre alianţe - n.r.). Noi avem un acord politic pe care îl respectăm. (...) Doamna Firea a avut o opinie personală în ceea ce îl priveşte. Este dreptul domniei sale. Ei nu vin în PSD, nici domnul Ponta, nici domnul Negoiţă. Asta nu înseamnă că nu avem o colaborare politică".

Cu totul ar fi statlucrurile dacă Gabriela Firea ar fi beneficiat de sprijinul tuturor forțelor de centru-stânga, printre care foști colegi de partid sau foști aliați la guvernare ai PSD, susține JURNALUL NAȚIONAL. Însă în cursa pentru funcția de primar general s-au înscris mai mulți competitori care au rupt din voturile Gabrielei Firea.

Călin Popescu Tăriceanu a obținut 1,6% din voturi; Ioan Sârbu (candidat din partea Pro România) a obținut 0,6% din voturi, Ilan Laufer a luat 0,1% din voturi, iar Alexandru Coita a obținut 0,3%. Adunate, toate acestea dau 2,6%, iar rezultatele finale ar putea însuma chiar 3 procente. Alăturate procentului obținut de Gabriela Firea, acest lucru ar fi însemnat o situație de „bară în bară“ cu Nicușor Dan.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia:  Credeți că dacă PSD, ALDE și Pro România făceau o alianță pentru alegerile locale, Gabriela Firea ar fi câștigat alegerile în București?


Comentarii

Ies dovezile la lumina legata de o fraudare masiva a votului. Este infiorator. Zilele urmatoare se va proba cea mai mare frauda din istoria alegerilor din Romania. Este un lucru care tine de siguranta nationala. Daca in capitala Romaniei s-au fraudat grosolan alegerile de catre PSD imaginati-va cum arata lucrurile in restul tarii. Dragii romani, PSD-partidul infractorilor, a fraudat 30 de ani alegerile. 30 de ani in care vointa romanilor a fost ignorata. Nu este nimic exagerat. De 30 de ani PSD castiga alegerile prin furt masiv. Ani de zile, eu personal, i-am facut prosti, orbi, tampiti pe romanii din zonele in care era votat partidul infractorilor desi ei poate votau schimbarea. Imi cer scuze dar niciodata nu mi-am imaginat o frauda la asemenea magnitudine.

30 septembrie 2020 8:25

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.