Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Miza financiară a alegerilor locale o reprezintă controlul asupra Consiliului Județean, locul pe unde trec banii veniți de la bugetul de stat pentru a fi distribuiți în teritoriu. Centralizarea voturilor date pe buletinele cu listele de consilieri județeni propuse de partidele politice arată că PSD îşi menţine în continuare cel mai mare număr de preşedinţi de consilii judeţene, însă PNL a reuşit să-şi dubleze numărul de oameni din fruntea judeţelor, constată EVENIMENTUL ZILEI.

Din cele 41 de Consilii Județene ale României, 20 vor fi reprezentate de președinți social-democrați, 16 de președinți liberali, 4 de președinți aparținând UDMR, și 1 președinte aparținând USR-PLUS, potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor de pe 27 septembrie, anunță ADEVĂRUL. Numărătoarea paralelă încă poate fi contrazisă de cea oficială, însă sunt câteva județe, unde diferențele de procente sunt atât de mari, încât nu mai există niciun fel de dubiu.

Liberalii nu mai au emoții pentru județele Alba, Arad, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Giurgiu, Iași, Maramureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea. În același timp, afirmă GÂNDUL, social-democrații  știu că vor avea președinți de CJ în Argeș, Bistrița-Nîsîud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj,Hunedoara, Mehedinți, Neamț, Olt, Teleorman, Tulcea, Vaslui. UDMR ar câștiga patru  mandate de președinte de CJ, în Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare, iar USR ar fi câștigat președinția CJ în Timiș, conform rezultatelor neoficiale.

Cu ocazia alegerilor locale de duminică, electoratul a avut ocazia să trimită „acasă” o serie de lideri din teritoriu care păreau veșnici în funcții. Surprizele s-au ținut lanț după anunțarea primelor exit poll-uri și apoi a rezultatelor parțiale, iar pentru unii baroni locali cariera politică a ajuns la final, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Din partea PSD, cu siguranță marele pierzător este Marian Oprișan, până duminică președintele atotputernic al Consiliului Județean Vrancea, considerat cel mai vechi dintre „baronii” PSD.

După 20 de ani în care a fost în această fucție Oprișan va trebui să-i facă loc candidatului PNL-USR-PLUS, Cătălin Dumitru Toma. În județul Neamț Ionel Arsene a câștigat al doilea mandat de șef al CJ. Social-democratul este considerat unul dintre baronii PSD, apropiat de fostul lider al partidului, Liviu Dragnea, amintește UNIVERSUL. O lovitură politică brutală pentru PSD în alegerile locale a fost și cea încasată la Giurgiu. Aici, „omul de casă” al lui Niculae Bădălău pare a fi pierdut cursa pentru șefia Consiliului Județean, conform numărătorii paralele a PNL.

Social-democrații au pierdut, duminică, și șefia Consiliului Județean Constanța, adjudecată de PNL. În Prahova, senatorul PNL Iulian Dumitrescu este noul presedinte al Consiliului Judetean. Rezultatul reprezintă o lovitură pentru zona Ghiță-Cosma. Și baronul PSD de Maramures, Gabriel Zetea, a pierdut alegerile pentru Consiliul Judetean în fața liberalului Ionel Bogdan.

Pe de altă parte, în Teleorman, candidații PSD au câștigat toate orașele. În Olt, județul baronului Paul Stănescu, social-democrații și-au conservat bazinul electoral în mai multe localități-cheie, dar și la Consiliul Județean, anunță NEWSWEEK.

Ionel Arsene (PSD) a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ, conform numărătorii paralele în 95% dintre secţiile de vot. Arsene, care a candidat din partea „Alianţei pentru Modernizarea Neamţului 2020”, formată din PSD-ALDE-PPU, a întrunit 41,5% dintre voturi. Tot în Moldova, la Vaslui, baronul Dumitru Buzatu a fost ales președinte al Consiliului Județean.

Rezultatele parțiale ale votului la alegerile locale din 2020 arată schimbări importante și la conducerea orașelor reședință de județ, constată DIGI24. După numărătoarea parțială a voturilor, configurația politică a primăriilor municipiilor reședință de județ arată după cum urmează: PNL – 15 municipii și sectorul 6 al Capitalei, PSD – 13 municipii și sectorul 4 al Capitalei, USR-PLUS – 4 municipii și sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, UDMR – 4 municipii, Independenți – 1 municipiu și Capitala, FDRG – 1 municipiu, PE – 1 municipiu, Alianța București 2020 – Sectorul 3, PPUSL – Sectorul 5.

Simpatizanții PSD au sancționat dur noua conducere a partidului printr-o neprezentare masivă la vot în multe dintre localități, susține NAȚIONAL. Rezultatul s-a văzut, din 29 de consilii județene Partidul Social Democrat mai are doar 20, iar primării importante, considerate fiefuri ale PSD, au fost pierdute în favoarea unor necunoscuți.

Pe unde a trecut Marcel Ciolacu în campanie electorală a făcut ravagii în electoratul PSD. Candidații la conducerea primăriilor și consiliilor județene care s-au fotografiat cu actual șef al Partidului Social Democrat ori au pierdut alegerile ori au câștigat la limită, în condițiile în care intenția de vot era de circa 80%, a afirmat fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu.

Însă președintele PSD s-a grăbit să scalde rezultatul partidului său în colonie dulceagă. A pierdut Primăria Capitalei, dar a primit cele mai multe voturi. ”PSD este pe drumul cel bun”, a conchis el. Rîde tîrgul de PSD și de Marcel Ciolacu. Au pierdut partida și ei se fac că trăiesc o sărbătoare, constată COTIDIANUL.

Aceste alegeri au mai scos în evidență un PSD aproape în întregime respins de ardeleni. În Transilvania, PSD-ul este ca și inexistent. Numai Moldova, Muntenia și Oltenia cu pensionarii și locuitorii din mediul rural mai votează un partid care în anii 1990-1996 reprezenta politica României.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia:  Care credeți că va fi strategia PNL și USR Plus pentru alegerile parlamentare ca urmare a rezultatului alegerilor locale?


Comentarii

solo Dupa ce HD a fost unul dintre cele mai industrializate judete ale tarii, astazi a ramas sa traiasca acolo doar pensionarii si asistatii sociali. Iata de ce , alaturi de BN, au ramas singurele judete rosii din Transilvania

29 septembrie 2020 12:29

PSD are hotia in sange. Metoda "tudorache" de falsificare a proceselor verbale folosita si in 2016 (voturile USR din procesele-verbale de la secțiile de vot au fost trecute în dreptul altor partide ), cred ca a fost folosita acum nu numai la Sect.1 ci si pe toata Capitala. .Asa se explica si declaratia G. Firea de a nu-si recunoaste infrangerea la ora 21, propunind a se astepta numararea voturilor de a doua zi. Spera ca se vor maslui suficiente procese verbale pentru a castiga. Se vede complicitatea posturilor TV afiliate PSD care au dat un exit-poll f. strans. Dar diferenta intre ea si Nicusor Dan a fost prea mare si nu s-a putut fura atat de mult. La fel a fost si diferenta dintre Clotilde si Tudorache.

29 septembrie 2020 10:15

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.