Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Alegerile locale de ieri au scos la suprafață un adevăr dureros pentru PSD. Social-democrații au pierdut un număr mare de primării, dar și de consilieri locali și județeni. Pentru PNL și USR- PLUS, ziua de ieri a însemnat o victorie zdrobitoare în fața celor care au deținut atâția ani controlul la nivel local. Practic, s-a schimbat harta politică a României.

Pe parcusul zilei de ieri, debordând de optimism, liderii PNL și ai Alianței USR PLUS vorbeau de o prezență ridicată la vot și rezultate bune pentru ambele partide. De partea cealaltă a baricadei, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, reprezentanții PSD mai degrabă s-au ascuns și au refuzat să facă declarații.

Ținând cont că datele nu sunt finale și că trebuie să așteptăm numărătoarea voturilor, putem trage însă o concluzie despre ce a însemnat votul de ieri. Din cele 256.042 de persoane care au candidat la aceste alegeri, majoritatea câștigătorilor sunt din tabăra PNL și USR-Plus, afirmă IMPACT. Încă nu sunt clare rezultatele din multe judeţe şi municipii, dar la Bucureşti şi în câteva oraşe importante PSD este făcut zob. A pierdut primăria Capitalei şi 5 dintre primăriile de sector. În ţara pierde în fief-uri importante, de-ar fi să amintim doar Vrancea, Bacău, Constanţa.

Harta noilor primari din municipiile reședință de județ ale României, după numărarea parțială a voturilor, prezentată de G4MEDIA, arată în felul următor: PNL – 15 municipii + Sectorul 6, PSD – 13 municipii + Sectorul 4, USR – 4 municipii + Sectoarele 1 și 2, UDMR – 4 municipii, independenți – 1 municipiu și Capitala București, FDGR – 1 municipiu, PE – 1 municipiu, Alianța București 2020 – Sectorul 3, PPUSL – Sectorul 5.

Liberalii anunță o victorie istorică și au dreptate: au cel mai bun scor politic din istoria ultimilor 30 de ani. Cele mai multe președinții de Consilii Județene. Cei mai mulți primari. Dar adevăratul câștigător este USR, susține EVENIMENTUL ZILEI.

Foarte important va fi votul politic la nivelul ţării, afirmă ADEVĂRUL. Este posibil ca PNL să se claseze abia pe locul 3, după USR-PLUS şi PSD, ceea ce îi creează o mare problemă pentru alegerile parlamentare. PNL, a câştigat doar 17% dintre voturile pentru Consiliul General al Capitalei, în timp ce USR şi PSD au câte 33%. Este adevărat că în ţară PNL a câştigat 17 Consilii Judeţene, PSD 20, UDMR 4, iar USR-PLUS niciun CJ.

Primele exit-poll-uri care au apărut în spaţiul public imediat dupa ora 21:00 indică o mare victorie a dreptei la Bucureşti. Ce înseamnă însă asta pentru PNL? Aici lucrurile nu mai sunt atât de roz, constată CAPITAL. De înţelegerile viitoare dintre PNL şi USR-PLUS va depinde configuraţia viitorului parlament, dar vedem de acum pretenţii foarte mari ale USR-PLUS, care declară că doar ei s-au bătut cu PSD.

Dacă cele două mari formaţiuni nu se înţeleg pentru alegerile parlamentare, cel puţin la fel de importante dacă nu şi mai importante decât alegerile locale, toată victoria dreptei de ieri devine iluzorie. Peste 6-7 săptămâni vom intra într-o nouă campanie electorală, iar acolo președintele Klaus Iohannis nu va putea să mai folosească tactica de demonizare a PSD – Ciuma Roșie. Pentru că va trebui să se apere Guvernarea Orban de de atacurile venite dinspre USR, afirmă EVENIMENTUL ZILEI. O misiune mult mai dificilă decât flagelarea zilnică a blândului Marcel Ciolacu.

Nicușor Dan a câștigat alegerile pentru pentru PNL și pentru USR PLUS, dar el este mai degrabă creația USR PLUS, afirmă UNIVERSUL. Pe umerii lui Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Klaus Iohannis apasă acum o datorie care nu va putea fi răscumpărată altfel decât prin dovezi de înțelepciune de care politica românească de până acum a fost, din păcate, străină.

Nivelarea asperităților dintre PNL și USR PLUS, în eventualitatea unei guvernări comune după palamentare nu va fi nicidecum un efort lipsit de incidente. Obstacole majore apar chiar și până la eventualul start al unui asemenea demers. Iar cel mai mare dintre ele este voința politică în acest sens.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia:  Care credeți că va fi strategia PNL și USR Plus pentru alegerile parlamentare ca urmare a rezultatului alegerilor locale?Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.